Novčana i stručna pomoć za 53 mikro-biznisa

Vlasnici 53 mikro-biznisa koja su pretrpjela štetu u poslovanju zbog epidemije virusa korona, dobili su danas u Banjaluci novčanu i stručnu podršku u okviru projekta “Mikro znači više” koji je pokrenula kompanija “Prointer ITSS” uz tehničku podršku Područne privredne komore Banjaluka.

Zajednička stručna komisija koju su, uz “Prointer” i Privrednu komoru, činili i predstavnici Ministarstva privrede i preduzetništva, odlučila je da novčanu pomoć dobije 48, a stručnu pomoć u vidu IT rješenja pet mikro preduzeća.

Zbog izuzetno velikog interesovanja i brojnih prijava za pomoć, odlučeno je da po 5.000 KM dobiju četiri preduzeća, devet po 3.000 KM, a ostali po 2.000 KM.

Ukupan Fond za novčanu pomoć sa prvobitno planiranih 100.000 KM povećan je na 117.000 KM, kako bi što više preduzetnika moglo da dobije neophodnu podršku za nastavak poslovanja. Takođe, 10.000 KM biće uloženo za stručnu pomoć, odnosno IT rješenja.

Direktor “Prointera” Bojan Vujić rekao je da je, sudeći prema reakcijama privrednika, ova pomoć došla u pravom trenutku.

“Kao kompanija nismo imali dilemu da li treba da se uključimo i da na neki način pomognemo mikrobiznisima od kojih većina nije radila duže od dva mjeseca. Povećali smo fond za pomoć, a pomoći ćemo 48 mikro biznisa s tim a da ćemo 10.000 KM usmjeriti prema IT rješenjima za veb sajtove za kompanije koje su izrazile potrebu za takvim vidom pomoći”, rekao je Vujić novinarima u Banjaluci, nakon uručenja pomoći vlasnicima mikro-biznisa.

Vujić je naveo da će se u ovoj kompaniji potruditi da projekat “Mikro znači više” bude nastavljen.

On je rekao da i “Prointer” i druge firme dobijaju poslove u javnim institucijama.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da je komora zajedno sa “Prointerom” kreirala ovu kampanju, te dodao da je ona značajna za mala mikro društva s obzirom da u Srpskoj oko 78 odsto provrednih društava, 7.800 kompanija je u statusu mikro kompanija koje imaju manje od 10 zaposlenih radnika.

On je naveo da u okviru tih kompanija oko 5.500 njih ili 55 odsto ostvaruju prihode manje od 500.000 KM.

“Ako tu dodamo još da imamo oko 22.000 samostalnih preduzetnika onda dolazimo do toga da u ekonomiji Srpske prevladavaju mikro kompanije koje su za vrijeme pandemije virusa korona pretrpjele velike gubitke i mnoge od njih bez pomoći države, odnosno Vlade Srpske i ove pomoći `Prointera` ne bi mogle da održe poslovanje”, rekao je on.

Račić kaže da je budžet 100.000 KM od “Prointera”, a da je pored tehničke podrške Područna privredna komora Banjaluka sredstva koja su bila planirana za promocije, edukacije i sajmove u iznosu od 17.000 KM preusmjerila u ovaj projekat i na taj način ga podržala.

Svjetlana Dabić iz škole engleskog jezika “Anglia” iz Banjaluke zahvalila je na pomoći dodavši da je ideja solidarnosti i društvene angažovanosti veoma važna svima.

“To bismo trebali razvijati i njegovati i uključiti se u to koliko možemo. Mi kao škola pokušavamo kod naših polaznika da razvijemo taj osjećaj solidarnosti. Ovaj projekat nam mnogo znači. Sredstva koja smo dobili planiramo da uložimo u razvoj našeg poslovanja, kreiranjem digitalnih učionica. Želim da se zahvalim u ime osoblja škole `Anglia` i naših polaznika koji će koristiti opremu, koju ćemo im od dobijenih sredstava omogućiti. Slogan je `Mikro znači više`, a ja bih rekla – solidarnost znači više”, istakla je ona.

Dabićeva je dodala da je “Anglia” dobila 5.000 KM, s obzirom na to da ima devet zaposlenih radnika.

Milica Matavulj iz stomatološke ambulante “Stardent” Gradiška pohvalila je projekat, jer, naglasila je, osim finansijske podrške koja mnogo znači u ovom teškom periodu, daje vjetar u leđa da još bolje posluju, i da svojim radnicima pruže bolje uslove rade, a pacijentima još bolju uslugu.

“Sredstva od 3.000 KM koja smo dobili uložićemo u edukaciju ili u kupovinu opreme koja će pomoći da usavršimo uslove rada”, navela je Matavuljeva.

(Srna)