Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: Javni sat u tri bh. grada

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a se obilježava svake godine 1. decembra. Ovaj dan obilježava početak godišnje kampanje koja ima za cilj da se dobije podrška javnosti i razviju programi za prevenciju širenja HIV infekcije, kao i da se obezbjedi edukacija i promoviše podizanje svijesti o problemima u vezi sa HIV/AIDS-om.

Ovaj dan je prvi put obilježen 1988. godine, nakon održavanja svjetskog samita ministara zdravlja, sa kojeg je upućen poziv za duhom socijalne tolerancije i unaprijeđenja razmjene informacija o HIV/AIDS-u. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a je posvećen jačanju globalnih napora suočavanja sa izazovima AIDS pandemije.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a je – “Doći do nule”. UN-ova agencija za AIDS kaže da je broj novozaraženih opao za 35 odsto od 2000. a broj umrlih od AIDS-a za 42 odsto od 2004. kada je bio najveći.

U Sarajevu, Mostaru i Banjaluci danas će biti održan javni čas “Pet do dvanaest”. Katedre za epidemiologiju medicinskih fakulteta u ova tri grada, simbolično će u 11.55 sati otvoriti javni čas za studente i sve zainteresirane građane.

Bosna i Hercegovina spada u zemlje sa najnižom stopom oboljelih od HIV/AIDS-a zahvaljujući, između ostalog, rezultatima postignutim u okviru projekta koji je realizovan uz podršku Globalnog Fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Tokom realizacije projekta partneri su usmjerili aktivnosti na kreiranje održivog okruženja za HIV liječenje, prevenciju i njegu u Bosni i Hercegovini.

U periodu od 2006. do 2015. godine u okviru projekta su obnovljena, opremljena i u funkciju stavljena 22 centra za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje (DPST), gdje je testirano 64.503 ljudi, zatim je podržano pet infektivnih klinika, 16 centara za detoksikaciju i pružanje zamjenske terapije te 11 drop in centara.

U progam podrške uključeno je 1225 korisnika droga.

Kao krajnji rezultat projekta, Vijeće ministara usvojit će Strategiju za odgovor na HIV/AIDS u Bosni i Hercegovini 2011. – 2016.

Najveći uspjeh projekta je ostvarena pozicija naše zemlje na začelju ljestvice po broju oboljelih.

Stoga partnerske organizacije i institucije, nosioci projekta, poručuju: “Ostvarili smo uspjeh održimo ga”, čime se želi naglasiti važnost nastavka borbe protiv AIDS-a unutar relevantnih institucija na državnom, entitetskom, kantonalnom i lokalnom nivou.

Institucije trebaju prepoznati važnost aktivnosti prevencije i borbe protiv HIV/AIDS-a, prije svega u budžetskim politikama, ali i kasnije u konkretnim aktivnostima i obezbijediti neophodan nastavak implementacije aktivnosti usmjerenih na borbu protiv AIDS-a u Bosni i Hercegovini.

Izvor – bhrt.ba