Prevencija – šansa životu: UniCredit Bank Banja Luka organizovala edukativno predavanje s ciljem podizanja svijesti o značaju rane prevencije u borbi protiv karcinoma dojke

Oktobar je međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke, koji za cilj ima ukazati na značaj rane prevencije i ranog otkrivanja ovog oboljenja, koji mogu pomoći u izlječenju ove bolesti.

U cilju edukacije svojih zaposlenih – od kojih 75% čine žene – UniCredit Bank Banja Luka organizovala je predavanje na temu prevencije karcinoma dojke, koje je zaposlenima Banke održala Prof. Dr Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju UKC Republike Srpske.

Od izuzetne je važnosti govoriti o ranoj prevenciji i ranoj dijagnostici promjena na dojkama, faktorima rizika i tehnikama smanjenja rizika od oboljenja.

„Izuzetno je zadovoljstvo biti dio organizacije događaja koji ima za cilj edukaciju i povećanje svijesti o prevenciji koja je zasigurno od velike važnosti. Zahvaljujem se UniCredit banci što je organizovala ovo predavanje i skrenula pažnju značaja preventivnih pregleda i ranog otkrivanja oboljenja.“, izjavila je Prof. Dr Zdenka Gojković.

Prema riječima Prof. Dr Gojković, borba protiv karcinoma uopšte, pa i karcinoma dojki je stalna, neprekidna i odvija se na brojnim poljima. Odrasle žene ne mogu eliminisati većinu faktora rizika, ali je rješenje u što ranijem dijagnostikovanju bolesti, jer se time šansa za izlječenje povećava.

“Kontinuirano radimo na podizanju svijesti naših građana o činjenici da je karcinom, u velikom broju slučajeva, izlječiv, ukoliko se otkrije u ranoj fazi. Drago mi je što UniCredit banka Banja Luka i na ovaj način pokazuje društvenu odgovornost, koja za cilj ima pružanje podrške osjetljivim kategorijama društva”, istakla je je Prof. Dr Zdenka Gojković.

“Povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, UniCredit banka je, u znak podrške, Udruženju žena oboljelih od karcinoma dojke “Iskra”, uručila novčanu donaciju, ali i knjige i poruke podrške, koju su zajedno prikupili zaposleni naše banke. Podsjećamo da su UniCredit banke u BiH, zajedno sa kompanijom Visa i udruženjem “Think pink – Zajedno smo jedno” i ove godine, nastavile inicijativu “Moj krug podrške”. Krug je, kao pojam, oduvijek predstavljao simbol savršenstva i jednakosti i zbog toga je baš krug izabran za naziv ove inicijative. Istovremeno simbolizuje i vrijeme koje je od izuzetne važnosti i ključno za uspješniju prevenciju i liječenje.”, izjavila je Dragana Janjić, članica Uprave UniCredit banke Banja Luka.

Tokom prošle godine u sklopu incijative “Moj krug podrške” prikupljeno je preko 54.000 KM, čime je osigurano više od 550 besplatnih mamografskih pregleda, na 11 lokacija širom BiH, koji su omogućili blagovremeno otkrivanje promjena i pokretanje daljih pretraga kod 50 žena te više od 80 besplatnih PAPA testiranja.

Budite i vi dio Kruga!