Podrška mikrobiznisu: Sve više preduzetnika prijavljuje se za pomoć

Ogroman procenat radne snage u Republici Srpskoj angažovan je u malim preduzećima koja su i najpogođenija krizom izazvanom pandemijom, pa im je, procjenjuju ekonomisti, pomoć sada najpotrebnija. O tome koliko je pomoć potrebna svjedoči i podatak da se u nešto više od deset dana na javni poziv za podršku mikrobiznisu koji ja raspisala kompanija Prointer ITSS, javilo 140 mikro preduzeća i preduzetnika.

Ekonomisti kažu da su dva mjeseca koliko je većina malih preduzetnika praktično bila zaključana, ostavila ozbiljne posljedice po njihovo poslovanje i da bespovratni grantovi, u ovom trenutku, nekima mogu spasti „glavu“.

„Mali biznisi obično nemaju neku značajniju ušteđevinu i akumuliranu dobit, pa im ovakve krize doslovno mogu ugroziti opstanak. Istovremeno, njihov kreditni rejting je najčešće slab, tako da su ugroženi sa više aspekata. Zato je pomoć koja će im omogućiti da makar stanu na noge, veoma značajna“, kaže Saša Grabovac iz Udruženja ekonomista SWOT.

Grabovac podsjeća da su radnici u mirkobiznisu u Srpskoj izuzetno važna karika u ukupnoj strukturi zaposlenih i da svakako treba razmišljati i o nekim drugim vidovima pomoći tom sektoru.

„Treba vidjeti  kako se malim preduzećima može omogućiti da dobiju neke poslove koje će im obezbjediti egzistenciju na duži rok. Vjerujem da velike kompanije, pa i javne institucije treba da se odlučuju za angažovanje malih preduzetnika gdje god je to moguće. To je ono što se sad popularno zove outsourcing“, kaže Grabovac.

Iz kompanije Prointer koja je uz tehničku podršku Područne privredne komore Banja Luka pokrenula projekat  „Mikro znači više“, podsjećaju da rok za prijavu za bespovratnu novčanu pomoć ili stručnu podršku u vidu IT rješenja, ističe u ponedjeljak.

„Na osnovu već utvrđenih kriterijuma, stručna komisija koju će osim naših činiti i predstavnici Privredne komore i Ministarstva privrede i preduzetništva Rerpublike Srpske, odabraće najmanje 20 preduzeća koja mogu dobiti do 5.000 KM. Takođe, izabraćemo i pet preduzeća koja su se prijavila za stručnu podršku, a vrijednost svakog IT rješenja je 2.000 KM“, kažu u Prointeru.

Prijava na Javni poziv obavlja se isključivo popunjavanjem online obrasca koji se nalazi na internet stranici mikroznacivise.com, na kojoj se može pronaći i više informacija o samom projektu.

Iz Prointera naglašavaju da projekat pomoći mikrobiznisu namjeravaju da nastave i prošire, kao i da za to već imaju podršku partnerskih kompanija.

Interesovanja za nastavak takvog  projekta svakako će biti, jer su i ankete među malim privrednicima pokazale da je jedan od vidova pomoći kojem se nadaju aktivno uključivanje velikih kompanija u podršku i promociju mikrobiznisa.

Tome u prilog idu i podaci iz Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske, prema kojima je najmanje 40 hiljada radnika u tom sektoru pogođeno krizom zbog pandemiije. U komori kažu da je većinu u toj oblasti čine mikro preduzeća i mali preduzetnici kojima je sada svaka pomoć zlata vrijedna.