Podna rasvjeta: Nova percepcija prostora

Bilo da čitate u vašem omiljenom kutku, večerate s porodicom i prijateljima ili se pak odmarate u kadi – dobra rasvjetna shema doprinosi stvaranju udobnijeg doma i kvalitetnijeg života.

Dobro projektovana rasvjetna rješenja stvaraju atmosferu, oblikuju prostor, pozitivno utiču na stanje vašeg duha i tijela, štede energiju i donose viši stepen zadovoljstva rasvjetom.

Bitna je vrsta osvjetljenja

Kada se govori o rasvjeti i dizajnu enterijera, zapravo se radi o atmosferi koja se postiže upotrebom različitih oblika, vrsta i intenziteta osvjetljenja. Svi ovi faktori doprinose atmosferi prostorije, ali i mijenjaju našu percepciju veličine i oblika prostora.

podna rasvjeta u kupatilu

Način na koji je osvjetljenje postavljeno i tip izabranog osvjetljenja su vrlo bitni činioci koji zajedno s izborom boja u prostoru, veličinom samog prostora kao i raspoloživošću prirodne svjetlosti bitno utiču na atmosferu i percepciju prostorije.

Jedan od omiljenih načina osvjetljavanja prostora je ugradna rasvjeta, upravo zbog efekta na prostor i velikih mogućnosti kombinovanja boja i oblika i samim tim prilagodljivosti prostoru. Ugradna rasvjeta se uglavnom sreće na zidovima ili plafonima, ali posebno upečatljiv efekat ostavlja kada se pojavi u podu. Na ovaj način ugrađena rasvjeta postaje sastavni element poda i osim osvjetljavanja prostora može imati i navigatorsku ili dekorativnu ulogu.

podna rasvjeta hodnik

Efektni rezultati

Dodatnu pogodnost pri postavljanju ugradne podne rasvjete u prostor predstavlja i činjenica da ovakva podna rasvjeta može biti u bijeloj, ali i u jačoj boji, što zavisi od prostora u kojem se koristi i kakav efekat želi da se postigne njome. Bez obzira na izbor boje ili oblika, ukoliko smo ovaj način osvjetljavanja prilagodili svrsi, rezultati će biti nagrađujući.

podna rasvjeta kuhinja

Nezavisno od oblika, boja podne rasvjete može varirati, od nenapadnih tonova bijele do žarkih boja. Takođe, postoje i svjetiljke koje mijenjaju boju, što prostoru može dati poseban karakter. Jedno je sigurno, na kakav god način postavljena, podna rasvjeta nosi dozu luksuza i glamura u sebi, ali i pruža neograničene mogućnosti za igre u prostoru, koje mogu dati zapanjujuće rezultate.

podna rasvjeta stepeniste

Elementi podne rasvjete, postavljeni zajedno na odgovarajući način, mogu običan enterijer ili eksterijer transformisati u besprijekornu kombinaciju funkcionalnosti i stila.