Počela obnova fasada u Banjaluci: Uskoro ljepše zgrade i ulice

Počela je obnova fasada na stambenim zgradama u naselju Centar 1 u Banjaluci. Riječ je o objektima u ulicama Vojvode Radomira Putnika broj 1 i Aleji Svetog Save br. 4, 8 i 12.

Radovi se izvode u okviru projekta obnove fasada na području grada. Ukupno će četiri stambene zgrade biti obnovljene tokom ove godine u namjeri da se, zajedničkim ulaganjem grada i stanara, uljepša izgled grada i postigne veći stepen energetske efikasnosti.

Osim objekata u Radomira Putnika i Aleji Svetog Save, preostalo je da se uradi fasada na zgradi u Ulici Bana dr Todora Lazarevića 3, 5 i 7, za šta je pokrenut postupak javne nabavke za izbor izvođača radova, dok su nedavno radovi okončani na objektu u Rosuljama, tačnije u Ulici Kralja Petra II Karađorđevića.

Kako su potvrdili u nadležnom Odjeljenju za komunalne poslove, radove u Vojvode Radomira Putnika izvodi preduzeće „Novogradnja“, a njihova vrijednost je 49.568 KM. Prema ugovoru, Grad, od ukupne sume, snosi trošak od 29.740 KM, a stanari 19.827 KM.

Isto preduzeće izvodi radove i na sanaciji fasade u Aleji Svetog Save, čija je ukupna vrijednost 54.535 KM. Polovinu od ovog iznosa obezbijedio je Grad.

Sve četiri stambene zgrade zajednica etažnih vlasnika izabrane su za sanaciju krajem prošle godine putem javnog poziva. Ukupno za projekat, koji podrazumijeva ne samo uređenje vanjskog izgleda zgrada nego i poboljšanje toplotne izolacije objekata – Grad će izdvojiti oko 170.000 KM, a zajednice etažnih vlasnika oko 100.000 KM.