Pobjeda na startu NLB lige: KKI “Vrbas” i ove godine “melje” kao “parni valjak”

Košarkaški klub invalida (KKI) “Vrbas” Banjaluka, na čijem je čelu više od dvije decenije priznati sportski radnik i neumorni humanista Marinko Umičević, nastavlja svoj pobjednički niz, ovoga puta u okviru regionalne košarkaške lige i s pravom može nositi nadimak “parni valjak”, jer se radi o klubu koji je u nezaustavljivoj seriji pobjeda i osvojenih trofeja posljednjih godina.

Naime, proteklog vikenda u Hali sportova “Ranko Žeravica” u Novom Beogradu, odigrane su utakmice drugog kola nove sezone “NLB Wheel” regionalne lige košarke u kolicima, gdje je KKI “Vrbas” uz podršku predsjednika kluba i ostalih članova i simpatizera sa tribina, ostvario svoju prvu pobjedu, nakon što je u prvom kolu bio slobodan, i tako na najbolji mogući način započeo novu sezonu u regionalnom takmičenju. Trijumf je ostvaren protiv uvijek neugodne ekipe, “Vrbasovog” starog rivala KIK “Zmaj” iz Gradačca sa više nego zasluženih 70:55. Na ovaj način, igrači KKI “Vrbas” su se revanširali starom rivalu za poraz u prošlosezonskom finalu regionalne lige koji je odigran u Ljubljani. Višestruki osvajači ovog regionalnog takmičenja bili su sve vrijeme u vođstvu, bili su bolji i više nego zasluženo su došli do trijumfa. U pobjedničkom timu Nermin Hujić je dao 21 poen, dva manje ubacio je Ademir Demirović, dok je Vlado Švraka meč završio sa 14 poena. Na drugoj strani Strahinja Rosuljaš je imao učinak od 15 poena.

Ovakvim rezultatom, igrači i rukovodstvo KKI “Vrbas” su samo najavili da ih ove sezone isključivo zanima osvajanje pobjedničkog trofeja kojeg su dosad sedam puta osvajali.

Poslije ovog susreta, koji je na program bio ranije tog dana, u Hali sportova je obavljeno svečano otvaranje, kojem je prisustvovao i Umičević. Osim njega tu su bili Biljana Barošević, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku – Sektor za brigu osoba sa invaliditetom u Vladi Srbije, zatim Vladimir Bošković, član IO NLB Komercijalne banke AD Beograd, nekadašnji košarkaš Vladimir Kuzmanović, te Andrej Jakšič, predstavnik srebrnog sponzora Bauerfeind Slovenija.

U preostalim utakmicama drugog kola regionalne lige košarke u kolicima ostvareni su sljedeći rezultati: “Singidunum CZ” – KK “OSI Paramont” 51:64, KKI “Zagreb” – KK “OSI Paramont” 44:78 i “Parasport Slovenia” – “Singidunum CZ” 77:27.

“U svakom slučaju bio je ovo lijep događaj kojeg su pobjedom začinili igrači našeg kluba, a sjajne uslove obezbijedio nam je naš predsjednik Marinko Umičević”, poručili sui z KKI “Vrbas”, pokazujući svima koliko vole svog klupskog predsjednika, i koliko je za njih važna njegova podrška, a posebno njegovo prisustvo utakmicama, jer ne smatra se Marinko tek onako “ocem i majkom” ovog kluba, on je uistinu i mnogo više od toga, i zato mu na svaki način treba odati priznanje.

U izjavi za Banjaluka.net, Umičević je podsjetio da je KKI “Vrbas” prvi dio sezone u Premijer ligi BiH košarke u kolicima okončao na prvom mjestu sa maksimalnim učinkom, te da su se posljednjih dana pred utakmice u Beogradu bili usmjerili ka premijernom nastupu u novom takmičarskom cilusu NLB lige.

“Uspjeli smo da na najbolji mogući način počnemo nastup u NLB ligi za tekuću sezonu. Ekipu „Zmaja“ već smo dobili i u borbi za premijerligaške bodove, i to na njegovom terenu. Naša očekivanja su se ostvarila tako da smo i ovog puta zabilježili pun pogodak, te ubjedljivo savladali starog rivala. Naše ambicije su da pobjednički pehar u regionalnom takmičenju vratimo u naše vitrine”, poručio je neumorni Umičević, koji zajedno sa Tvornicom obuće “Bema” čiji je tehnički direktor, ulaže značajna sredstva kako bi ovaj klub postojao, imao igrače, opremu, mogućnost putovanja na utakmice, smještaj, hranu, piće, kotizacije i sve ono što je potrebno jednom sportskom klubu, a što ne dobija od nadležnih institucija, čija pomoć stalno izostaje.

Prvi čovjek višestrukih osvajača NLB lige još je dodao da se nadao da će ekipama ABA lige, pod čijim se okriljem održava ovo takmičenje, biti plaćen barem smještaj, jer su svi klubovi u nezavidnoj novčanoj situaciji.

“Vrbas“ prikuplja novac za kombi

Igrači KKI “Vrbas“ su proteklog vikenda na utakmicu drugog kola regionalne NLB lige košarke u kolicima, koja je odigrana u Beogradu,  otputovali kao i do sada i svih prethodnih godina kombijem Tvornice obuće “Bema“ i kombijem prijatelja kluba, Vlade Simića .

“Pokrenuli smo akciju da pokušamo da nabavimo polovan kombi, i u akciju se odmah uključio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i donirao nam 5.000 KM od sebe lično i 5.000 KM od Grada Banjaluka. Polovan kombi sa rampom i kukom, koji je prilagođen za prevoz osoba sa invaliditetom, a da je u dobrom stanju je teško naći ispod 30.000 KM. Pokušaćemo da uz pomoć predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je i nekadašnji košarkaš i veliki dobrotvor i uz moja lična sredstva da riješimo taj problem. Kao i uvijek KKI „Vrbas“ putuje, što mi kažemo, kao Barselona, idemo na jedno noćenje, rekao je Umičević. On je apelovao na sve ljude koji mogu da im pomognu da kupe kombi, i da na taj način daju svoj doprinos opstanku i još većim rezultatima ovog trofjenog kluba, za čije igrače je KKI “Vrbas” i više od kluba, i više od takmičenja, to je za njih novi život i velika podrška, za šta najviše treba zahvaliti upravo Umičeviću, čovjeku velikog srca i neumornom humanisti.

“Svaki donator, pa i najmanji, će biti reklamiran na kombiju, jer nam je taj kombi zaista neophodan”, poručio je Marinko, čijem pozivu se treba odazvati što više ljudi, kako bi podržali ovaj trofejni klub, njegove igrače, i kako bi podržali Marinka i njegovu dvodecenijsku borbu za uspjeh ovog sportskog kolektiva.

Logo “Beme” na majicama sudija

Tvornica obuće “Bema” Banjaluka, na čijem čelu je uspješni privrednik i nadaleko poznati sportski radnik, prepoznala je i podržala rad Udruženja košarkaških sudija Republike Srpske, pa će tako sudije od sada na majicama nositi “Bemin” logo, a nove majice im je uručila košarkašica KKI “Vrbas“ Biljana Nedić.

“Zadovoljstvo mi je da podržim Udruženje košarkaških sudija, a inicijativa je potekla kada je sudija Mia Dojčinović postala FIBA sudijaje samim time postala prvi ženski sudija iz Republike Srpske koja je stekla ovo vrijedno priznanje. Sjećam se da je kao dijete dolazila na utakmice našeg KKI “Vrbas“, a kada je počela sa suđenjem bezbroj puta djelila je košarkašku pravdu i na našim utakmicama. Uvijek sam bio tu za Miu Dojčinović i uvijek sam joj rado pomagao i još više sam srećan što je baš ona prva dama iz Republike Srpske koja je postala FIBA sudija. Do svakog priznanja se dolazi mukotrpnim radom i ove mlade ljude uvijek treba podržati”, rekao je Umičević.

Inače, na Marinkovu humanost bi se mnogi u Republici Srpskoj trebali i morali ugledati, posebno kada je u pitanju njegova finansijska ili bilo kakva druga podrška i pomoć značajnom broju mladih ljudi, njihovim porodicama, prije svega njihovoj dječici, koja i sada znaju da dok je Marinka, biće i konkretne podrške, na čemu će mu biti vječno zahvalni, i već jesu.

N.Sp.