Umičević poručuje: Doktor Dujaković iznosi laži, štitimo Tvornicu obuće “Bema”

Posljednjih nekoliko dana vodi se hajka protiv Tvornice obuće “Bema“ i mene kao tehničkog direktora samo zato što štitimo interese firme i ne damo da neko gura ruku u džep fabrike i da bilo ko bude iznad zakona pa i da je bog otac, a kamoli doktor, poručio je Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka, koji je skoro dvije decenije na čelu ove uspješne tvornice, koja je izrasla u istinskog privrednog giganta, što samo po sebi govori o načinu na koji Umičević vodi “Bemu”.

On je istakao da ne zna ko je stariji, doktor Rade Dujaković ili on, ali je naglasio da želi da kaže da sve što doktor Dujaković iznosi po pitanju bolovanja dotične radnice “Beme” i njega lično laže.

“Nije istina to što gospodin Dujaković govori. Služba za odnose s javnošću Tvornice obuće “Bema“ je izdala saopštenje u kojem se jasno navode činjenice koje se odnose na pomenuti slučaj. Međutim, portali koji su objavili izjave i optužbe dotičnog dokora (Euroblic, Bn portal, Sprskainfo, Pozitivna Srpska i drugi ) nisu objavili naš odgovor. To govori o kakvim novinarima se radi i apsolutno je Vlada RS bila u pravu po pitanju uvođenja klevete u Krivični zakonik.

Smatram da su ljekari preopterećeni i imaju puno poslova koji ne obuhvataju njihovu struku, međutim pisati pogrešne šifre i na taj način raditi proitiv interesa preduzeća je krivično djelo”, istakao je Umičević, koji je nadaleko poznat kao ugledni privrednik i humanista, što potvrđuje konstantno dobro poslovanje tvornice koju vodi, ali i njegovo učešće u velikom broju humanitarnih akcija, ali se posebno ističe i njegova humanost u slučajevima pomoći pojedincima, porodicama, njihovoj djeci, i svima onima kojima je pomoć potrebna, dok bi se o njegovoj podršci sportu, sportskim klubovima i savezima, ali i samim sportistima mogla napisati cijela knjiga.

Inače, Tvornica obuće “Bema“ je jedna od rijetkih firmi koja ima socijalnog radnika koji sve prati, evidentira i pomaže bolesnim radnicima, ali kad je neophodno Marinko ističe da socijalni radnik “ganja lopove i piše protestna pisma zbog zloupotreba bolovanja resornom ministartsvu, FZO RS, kao i Domu zdravlja Banjaluka”.
“Želim da kažem da imam izuzetno dobru saradnju sa Domom zdravlja Banjaluka i očekujem izvinjenje gospodina Rade Dujakovića. Mislim da je pretjerao i da je zolupotrebljen od strane Euroblica i ovo je očigledno atak na mene što Euroblicu nije prvi put, a gospodinu Dujakoviću poručujem da ne priča gluposti po pitanju trudnica i nije tačno da sam ja protiv trudnica”, rekao je Umičević. Prema njegovim riječima, za 20 godina rada Tvornice obuće „Bema“ ni jedna trudnica nije dobila otkaz.

“Ja sam trudnoj ženi i porodilji vratio dostojanstvo. Izborio sam se da trudna žena dobije zasluženi status, da joj se bolovanje, odnosno čuvanje trudnoće plaća 100 odsto u netu, doprinose plaća poslodavac i da se porodiljsko odsustvo plaća 100 odsto od strane FZO u brutu. A on kao ljekar je trebalo da kaže da šifra 020 koja označava bolest ne može da se primjenjuje na trudnu ženu, jer ona nije bolesna ona je u drugom stanju. Na kraju želim da se osvrnem na te dežurne „hejtere“, miševe koji su samo neko i nešto u svojoj glavi i iz svojih soba pametuju i čekaju priliku da vrijeđaju. Ja im preporučujem da i dalje laju kao one kere iz Jakobsfelda, to mene uopšte ne dotiče. Ali neka se okrenu iza sebe i vide šta su oni u životu uradili i po čemu će ih pamtiti, samo po njihovim šupljim pričama i lažnim nadimcima na društvenim mrežama”, dodao je Umičević, koji je za razliku od mnogih drugih, spreman da svakome u lice kaže ono što misli, jer se naprosto radi o uglednom i uspješnom čovjeku koji nema “oraha u džepu”, i kao takav iritira mnoge koji nemaju petlje da mu bilo šta kažu, pa mu poručuju preko medija, preko drugih ljudi, ili mu poručuju sakriveni iza lažnih profila na društvenim mrežama.

Zato je Umičević ovom prilikom svima poručio da će i dalje da radi u interesu Tvornice obuće “Bema“ , gdje radnici u pogonu kad je napolju minus rade u kratkim rukavima, plata im nije zakasnila ni jedan dan za svih 20 godina postojanja, dok sve svoje obaveze prema državi i dobavljačima izmiruje na vrijeme.

“A kad je toliko loše, kao što kažu ti “hejteri“, ne bi u “Bemi” radilo 1.200 radnika. Po “hejterskoj” procjeni stanja, u našoj fabrici ne bi radio niko. A ja podsjećam da “Bema” svake godine kupuje knjige za djecu svojih radnika, za osnovnu školu za djecu radnika koji dolaze iz opština u kojima ne dobijaju, i za srednjoškolce, da djeca koja kreću u prvi i drugi razred dobiju po par obuće, a i ove godine ćemo pokloniti 450 novogodišnjih paketića našoj djeci. Za 20 godina rada rodilo se preko 1.500 djece radnika “Beme” i već druga generacija počinje da radi. Iduće godine ćemo proslaviti 20 godina uspješnog rada Tvornice obuće “Bema”, a ti gospodine Rade Dujakoviću stavi prst na čelu i zapitaj se što ti je sve ovo trebalo ? I kako si dozvolio da te tako zloupotrebe?”, poručio je u svom stilu Umičević, koji je i odbornik u Skupštini grada Banjaluka u četiri uzastopna mandata, te je i član Senata Republike Srpske.

N.Sp.