Babađide: BiH može biti jedan od energetskih lidera regiona

BiH ima veoma bitne prirodne resurse, kao što je sunce, vjetar i voda koje može iskoristiti kako bi postala jedan od energetskih lidera regiona, poručio je danas u Trebinju zamjenik šefa delegacije EU u BiH Adebajo Babađide.

Babađide je izrazio zadovoljstvo što je, nakon usvajanja Deklaracije o zelenoj agendi za zapadni Balkan, BiH pokazala svoju predanost da u potpunosti djeluje u skladu sa klimatskom agendom, kao i okvirom koji podrazumijeva udaljavanje od korištenja fosilnih goriva i potpunu dekarbonizaciju.

“Dekarbonizacija je veliki izazov, ali i jedini mogući put za čovječanstvo u budućnosti, te donosi velike koristi. BiH može jačati svoju konkutrentnost na međunarodnom tržištu, te osigurati vlastitu nezavisnot, ali i olakšati i poboljšati živote svojih građana”, rekao je Babađide na svečanosti povodom otvaranja Samita energetike Trebinje – SET 2024.

On je dodao da dekarbonizacija utiče i na smanjenje energetskih troškova, ali i predstavlja značajan alat u borbi protiv klimatskih promjena.

Babađide je istakao značaj organizovanja Samita energetike kojem u Trebinju prisustvuju predstavnici međunarodne zajednice i zemalja regiona, što je prilika za razmjenu iskustava, ali i planiranje sljedećih koraka u razvoju ovog sektora.

On je izrazio zadovoljstvo i što su Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt usvojili nova zakonska rješenja o obnovljivim izvorima energije 2022 – 2023 godine, koja detaljno definišu korištenje i unapređenje obnovljivih izvora energije.

Babađide je istakao značaj i usklađivanja zakonodavstava BiH sa zakonima EU u energetskom sektoru, te podsjetio da EU pruža značajnu podršku u projektima energetske efikasnosti i zelene energije.

Samit energetike u Trebinju će u naredna dva dana pod sloganom “Energetska povezanost zapadnog Balkana” okupiti najeminentnije stručnjake za energetiku iz regiona.

Svečanom otvaranju Samita, između ostalih, prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rudarstva i energetike Srpske Petar Đokić, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac, generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, brojni učesnici i stručnjaci.

Trodnevni Samit okupiće oko 1.000 učesnika iz 11 zemalja, kao i predstavnike 200 kompanija.

(Srna)