Oniks u enterijeru – predstavnik luksuza i glamura

oniks enterijer

Oniks je milionima godina stara vrsta mramora koja odiše elegancijom i jedinstvenošću. Oniks je predstavnik luksuza i glamura, kako u unutrašnjem, tako i u vanjskom uređenju. Rjeđe se upotrebljava u enterijeru, a razlog tome je relativno visoka cijena proizvoda od oniksa.

Stoljećima je korišten za ukrašavanje mjesta bogosluženja kako bi otjerao zle sile, dok neki svjedoče da pruža osjećaj ugodnosti, ublažava stres i smiruje srce, pa nije ni čudo da oniks spada u poludrago kamenje u kristaloterapiji. Vječna ljepota ovog kamena doslovno okreće glave.

oniks

Oniks je različitih boja u zavisnosti od primjesa, a u tanjim pločama je proziran. Zbog ovakvih karakteristika ovo je veoma cijenjen materijal za oblaganje ili izradu dekorativnih predmeta. Boje oniksa su crna, siva, zelena, bijela, smeđa, žuta, crvena, na pruge išaran kao mermer. Najpopularnije boje trenutno su bijela i boja meda.

oniks lampa

Oniks je visokog sjaja, svjetlopropustan, s vrlo lijepim koncentričnim strukturama na površini. Simbol je luksuza, te se koristi u opremanju vila, reprezentativnih poslovnih prostora i u dekorativne svrhe.

Od oniksa se mogu proizvoditi skoro sve vrste namještaja kao što su: kreveti, ormari, noćni stočići, stolovi za recepciju, kuhinjski dekorativni frontovi, okviri kamina, ramovi za slike i ogledala. Takođe se koristi kod oblaganja zidova, podova, izradu umivaonika, stolova, lampi, vaza, zdjela te drugih upotrebnih predmeta od kamena. Namještaj od oniksa može se kombinovati i sa drugim materijalima kao što su drvo, koža…

oniks kuhinjska povrsina

Dizajneri, prilikom izrade namještaja od oniksa, ugrađuju svjetlost u namještaj, koja prodire kroz poludragi kamen i tako čini ambijent još prijatnijim, posebno kada su u pitanju smeđi ili žuti oniks. Oniks se naročito preporučuje za barove i restorane, gdje je rasvjeta obično slaba, ali i u dobro osvijetljenoj sobi oniks će se isticati. Kada svijetli, uzorci postaju trodimenzionalni. Translucencije ovog proizvoda, čak i kad ne svijetli, u enterijeru stvaraju izvanredan dizajn.

sto oniks

Jedan veoma dobar razlog zašto biste izabrali oniks jeste jedinstveni uzorak koji, za razliku od drugih materijala, daje trodimenzionalan izgled i pozadinsko osvjetljenje koje doprinosi da oniks još više sija.

oniks kupatilo

Kristaloterapija

  • Oniks simbolizuje iskrenost, oštroumnost, duhovnu snagu.
  • Doprinosi osjećanju samouvjerenosti.
  • Oniks svoju snagu daje krvotoku, koži, kosi i noktima.
  • Pomaže materijalizaciju ideja i psihomentalni razvoj ličnosti.
  • Daje podršku kod teškog mentalnog ili fizičkog stresa.
  • Podstiče krepkost, postojanost i izdržljivost.
  • Daje samokontrolu i prenosi neprocjenjivi dar mudrog odlučivanja.
  • Kada se stavi u zemlju, najbolje u saksiju s cvijećem, on jača.
  • Nalazišta oniksa su prije svega Brazil, Madagaskar, Meksiko, Pakistan, Urugvaj i SAD.