Održana konferencija “EU perspektive za BiH – Iskustva RH”

U sklopu Trećeg mostarskog ekonomskog foruma na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2024., upriličena je u srijedu međunarodna konferencija ”EU perspektive za Bosnu i Hercegovinu – Iskustva Republike Hrvatske”.

Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Hrvoje Čuvalo kazao je kako je ovaj današnji forum jedna izvrsna prilika za razmjenu ideja, mišljenja i iskustava, a s ciljem unaprjeđenja ekonomskih odnosa između Hrvatske i BiH.

– Upravo javne banke mogu imati veliku ulogu i doprinos u tim procesima. Konkretno HBOR je u posljednjih 10 godina podržao izvozne projekte u BiH u vrijednosti od 126 milijuna eura što govori da je suradnja dobra, ali isto tako i da ima značajnog prostora za napredak – poručio je Čuvalo.

Direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Hrvatska Marija Šćulac govorila je o održivosti, održivom poslovanju, o poslovanju koje nije izazov i nije teret nego prilika za gospodarski rast i razvoj.

Istaknula je kako se puno toga zadnjih godina događa u EU po pitanju održivosti, održivog poslovanja.

Navela je tako ESG model izvještavanja o okolišnim, društvenim i upravljačkim čimbenicima, koje tvrtke ugrađuju u svoje poslovanje da bi bile kvalitetnije i konkurentnije, da bi manje onečišćivale okoliš i da bi bile puno bolje prema svojim zaposlenicima, ali i lokalnoj zajednici u kojoj posluju.

Šćulac je kazala kako s tvrtkama iz BiH jako dobro surađuju te da imaju jako dobrih primjera gdje tvrtke iz BiH izrađuju ESG izvješća, a koje još nemaju nikakvu obvezu da usklađuju svoje poslovanje s održivim poslovanjem.

Tako je navela tvrtku TT kablovi iz BiH koja je već prošle godine izradila ESG izvješće za 2022. godinu.

– Postavila je ciljeve da će biti klimatski neutralna do 2050. godine, kao i ciljeve smanjenje emisija u svojim proizvodima, a sve to kako bi bili konkurentni na europskom tržištu, pogotovo na tržištu skandinavskih zemalja – pojasnila je Šćulac.

Potpredsjednik Gospodarske Komore Federacije BiH i Predsjednik Organizacijskog odbora Mostarskog Ekonomskog Foruma Marko Šantić smatra kako će tvrtke u BiH koje budu imale sustav ESG zasigurno zadržati svoju poziciju na europskom tržištu, a oni koji ne budu da će otpasti.

Inače, međunarodna konferencija ”EU perspektive za Bosnu i Hercegovinu – Iskustva Republike Hrvatske” odvijala se kroz tri panela.

Kroz prvi panel, kako navodi Šantić, vidjeli smo koji su to benefiti koje je Hrvatska imala ulaskom u EU i što to sve BiH očekuje.

– U drugom panelu predstavnici HBOR-a su govorili o suradnji i s našim tvrtkama iz BiH i s tvrtkama koje rade i na prostoru BiH i Hrvatske. Teći panel je u biti ESG i to je jedan model izvještavanja unutarnje i vanjske javnosti gdje to postaje standard i obveza u EU i naše tvrtke to pomalo usvajaju – kazao je Šantić.

Poručio je da su, kao Komora most između HGK i institucija RH kako bi pomogli realnom sektoru da te ”porođajne muke” budu što blaže i da krenu na pravilan način i u pregovore i u ono što BiH očekuje u idućem razdoblju.

Spomenutu međunarodnu konferenciju organizirala je Gospodarska komora Federacije BiH zajedno sa HBOR-om i HGK-om uz potporu EP HZHB i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

(mostar-fair.com)