Greške koje radimo prilikom odabira boja za zidove

Dolaskom lijepog vremena često dobijemo volju da malo preuredimo dom pa i osvježimo koji zid novom bojom, a ako ne treba dodatnih radova, to možemo i sami. Ali nije lako odabrati boju i to onu pravu, koja će odgovarati prostoriji i stvarima u njoj.

Kod odabira boja općenito, imajte na umu da je ona uvijek drugačija nakon što se osuši, ali se i malo mijenja ovisno o tome je li u sobi dnevno svjetlo ili rasvjeta noću. Imate li mogućnost, probajte obojiti samo dio zida, za uzorak, pa pratite te promjene i zatim odlučite.

Plafon

I boja na plafonu određuje dojam o prostoriji, a čisto bijela boja nije dobar odabir jer u sebi ima malo sivkaste nijanse. Zato je bolje birati nježne, kremaste tonove za plafon jer će soba dobiti toplinu i biti ugodnija.

Usklađivanje tonova s namještajem

Čini se idealnim da se boja zidova uskladi s bojom tapeciranog namještaja pa ne možete pogriješiti. Dizajneri interijera se tu ipak ne slažu jer će tada jedna boja prevladavati prostorijom pa je pametnije malo proširiti paletu, makar u nijansama koje su upečatljivo različite.

Jarke boje ili samo neutralni tonovi

Ako ste se, na primjer, zaljubili u crvenu ili neku drugu jarku boju, ne smijete zaboraviti na balans. Stoga prvo odredite dijelove prostorije koje želite naglasiti svojom omiljenom bojom, a ostalo neka bude u laganim, jedva primjetnim tonovima. Tako ćete stvoriti kontrast koji nije napadan, a usput dobiti dovoljno boje koja vas je očarala. Obrnuto pravilo vrijedi i ako ste ljubitelj neutralnih tonova jer riskirate dosadnu prostoriju, bez ličnog pečata. Naglasite bojom makar jedan dio i ona ne mora biti jaka, tek drugačija.

Povežite prostorije

Kada uređujemo stan, nemamo uvijek viziju o svakoj prostoriji i sigurno ne mora sve biti u istom stilu, ali zato dosljednim bojama možete stvoriti dojam povezanosti. Ako su, na primjer, kuhinja, trpezarija i dnevni dio spojeni, probajte ih nekako povezati i u boji zidova. Neki dizajneri enterijera smatraju da se boje u dnevnoj i spavaćoj sobi ne bi trebale previše razlikovati.

Tamne boje trebaju malo sjaja

Tamne boje daju glamur prostoriji i jako su lijepe ako je soba prostrana. Za tamnije prostorije i nisu najbolji odabir jer vizuelno smanjuju prostor, osim u manjim omjerima, kao naglasak. No tamne boje u mat varijanti sobu mogu učiniti mračnom pa nije loše dati im malo sjaja. To možete naknadim bezbojnim premazima koji se sjaje ili unaprijed odabrati takve boje kada ih dajete na miješanje u specijalizovanim trgovinama.

Izvor – tportal.hr