Novi vlasnik za Imlek, Bambi, Knjaz

Mid Europa Partners, investicioni fond specijalizovan za investicije u centralnoj i istočnoj Evropi, potpisao je sporazum o preuzimanju firmi Denjub fuds grupe.

U vlasništvu DFG su srpske kompanije Imlek, “Mlekara Subotica”, Bambi i “Knjaz Miloš”, kao i mljekare u vlasništvu Imleka u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Finansijski podaci transakcije nisu saopšteni.

“Zaključivanje transakcije se očekuje u prvoj polovini ove godine, nakon ispunjavanja svih uslova kupoprodajnog ugovora”, saopšteno je iz “Denjub fudsa”.

“Akvizicija Denjub fudsa pokazuje našu odlučnost da nastavimo da podržavamo razvoj vodećih firmi u Srbiji I regionu, nakon veoma uspješne investicije u SBB-Telemah grupu“, izjavio je Robert Knor, partner Mid Europe koji vodi investicije za jugoistočnu Evropu.

Kako je naveo, DFG se odlično uklapa u investicione kriterijume Mid Europe zbog vodećih brendova i snažnih tržišnih pozicija članica grupe.

“Želimo da ih još više ojačamo kroz kapitalna ulaganja i selektivne akvizicije u regionu. Mid Europa ima sjajno iskustvo u razvijanju lokalnih lidera u prave regionalne šampione, i zbog toga sam uvjeren da će naša investicija u Danube Foods grupu biti uspješna“, dodao je Knor.

Direktor Mid Europe Andrej Babače, koji je predvodio izvršenje transakcije rekao je da je preuzeta “grapa koja predstavlja jaku platformu sa velikim potencijalno za dalju ekspanziju širom Srbije i regiona”.

“Radujemo se prilici da upotrebimo svoj kapital i iskustvo kako bismo joj pomogli da ispuni taj potencijal, kao što smo činili tokom svojih prethodnih investicija u regionu“, istakao je Babače.

Generalni direktor Imleka Slobodan Petrović je rekao da slijedi slijedeća faza razvoja DFG.

“Vjerujemo da će regionalno iskustvo tima iz Mid Europe, kao i njihova usresređenost na razvoj i korporativno upravljanje doprinijeti našem daljem uspjehu”, rekao je on.

Sa preko 400 miliona evra ukupnog prometa u 2014. godini, Danube Foods grupa predstavlja srpskog i regionalnog lidera na tržištima mlijeka i mliječnih proizvoda, konditorskih artikala, kao i mineralne vode i energetskih pića. Grupa izvozi svoje proizvode i na tržišta zapadne Evrope.

Kako se navodi, Mid Europa Partners je investicioni fond fokusiran na centralnu Evropu i Tursku, sa sjedištem u Londonu i predstavništvima u Budimpešti, Istanbulu i Varšavi. Od svog osnivanja 1999. godine, Mid Europa Partners je rukovodio ukupnim kapitalom od 4,2 milijarde eura.

Fond je poznat u Srbiji i regionu po stvaranju vodećeg kablovskog i internet operatera, SBB-Telemah grupe, koju je prodao u oktobru 2013. godine američkom investicionom fondu Kolberg Kravis Roberts (KKR).

Izvor – B92