Nekropole sa stećcima nominovane za UNESCO

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH predala je Ministarstvu civilnih poslova nominacioni dosije i plan upravljanja za upis nekropola sa stećcima na Listu svjetske baštine UNESCO-a, a Ministarstvo će ovaj dokument predati Centru za svjetsko nasljeđe u Parizu do 31. januara.

Nominovano je 30 nekropola stećaka, od čega su 22 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore te dvije iz Hrvatske. Od 70.000 evidentiranih stećaka, u BiH se nalazi više od 60.000.

Projekat serijske nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine predstavlja jedan od najobimnijih dokumenata iz oblasti zaštite graditeljskog nasljeđa – stoji u saopštenju.

Proces nominacije stećaka započeo je u Sarajevu u novembru 2009. Upisom nekropola sa stećcima na Listu svjetskog nasljeđa ova dobra biće sačuvana od propadanja i uništenja, a stećci će, kao fenomen ovih prostora, postati dio baštine svijeta. U izradi ovih dokumenata učestvovali su timovi stručnjaka iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, Muzeja Semberije iz Bijeljine, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, Zemaljskog muzeja BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Izvor – Agencije