Studentski dom Bjelave dobio najmoderniji paviljon u regiji

Studentski dom Bjelave od danas je bogatiji za najmoderniji objekat u regiji koji studentima nudi lagodniji život u domu. Svečano je otvoren Paviljon 2 koji je bio potpuno uništen, a u njegovu obnovu je uloženo više od 1,1 milion KM.

Paviljon sadrži ukupno 98 kreveta, 45 dvokrevetnih soba, šest jednokrevetnih i dvije sobe za studente s poteškoćama u razvoju. Svaka soba, osim kreveta i prostora za učenje, ima frižider, internet priključak i TV, a od zajedničkih prostorija ima vešeraj, dnevni boravak i prostorije za učenje. Sve je pokriveno nadzornim kamerama.

“Ovako modernog objekta nema u regiji i Evropi. Kanton Sarajevo je osigurao više od miliona KM, a mi smo u opremanje uložili 130.000 KM. Objekat je bio 100 posto devastiran. Ovo je pokazna vježba kako trebaju izgledati svi paviljoni, ali ovaj kompleks zahtijeva dodatna sredstva kako bi se uredili. Kada svi vide Paviljon 2 uvjeren sam da će biti izdvojena sredstva. Naglašavam da ovo nije pitanje samo KS, već svih kantona i federalnih vlasti”, rekao je direktor JU Studentski centar Sarajevo Emir Kadrić.

Istakao je kako su studenti zadovoljni i ostalim smještaj u drugim paviljonima koji je, kako je rekao, na nivou drugih studentskih domova u BiH i regiji, ali da će se potruditi da nađu investitore i za njihovu obnovu.

Predstavnik studenata Mustafa Ljaljić istakao je kako je za stanare studentskih domova ovo najvažniji dan od potpisivanja Dejtona.

“Studentski domovi ilustruju BiH. Imamo studente iz svih krajeva BiH i studenti stanari domova moraju postati vitalni nacionalni interes svih nivoa vlasti, prije svega KS i UNSA”, rekao je Ljaljić.

Poručio je kako se studenti nadaju obnovi i ostalih domova.

U novom paviljonu živjeće studenti koji su već stanari domova JU Studentski centar Sarajevo. Kriteriji po kojima će se birati stanari su ocjene, godine starosti, poštivanje pravilnika o kućnom redu i sl. Cijena će biti malo veća od postojeće za studentski dom, a svaki stanar će imati elektronsku karticu kojom će ulaziti u paviljon i svoju sobu. Useljenje kreće od 1. decembra.

studentski-dom-2
studentski-dom-3
studentski-dom-4
studentski-dom-9
studentski-dom
klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba