Nenad Malešević: Vinosaur ćemo pretvoriti u najznačajniji vinski i gastro fest

DSC_0653_resize

Danas je u Kristalnoj dvorani i Piano baru hotela Bosna u Banjaluci počeo jubilarni 10. Salon vina Vinosaur. Ove godine, kako i priliči jubileju, Vinosaur je okupio rekordnih 85 izlagača, 65 vinskih i 20 gastro izlagača iz regiona i svijeta.

Sa Nenadom Maleševićem, direktorom kompanije “Frutela Group”, koja je i organizator Vinosaura razgovarali smo o skromnim počecima ove manifestacije ali i ambicioznim planovima da je pretvore u vodeći događaj ove tematike u regionu.

Kada ste prije 10 godina organizovali prvi Vinosaur da li ste očekivali da ćete proslaviti ovaj jubilej?

Pa nismo tada planirali na neki duži period, to je tada bio, slobodno mogu reći, jedan pionirski poduhvat. Te 2008. kada smo organizovali prvi Vinski salon imali smo 20-ak izlagača, uglavnom naših poslovnih partnera koji su sarađivali sa kompanijom Frutela. U ta dva dana salona imali smo 100-ak posjetilaca, sa veoma oskudnim i malim znanjem o vinskoj kulturi, to su bili počeci za sve nas. Mi smo se godinama nakon toga edukovali, učili od boljih i nismo odustajali. Mnogi su tada sa skepticizmom gledali to što radimo i komentarisali zar je to Banjaluci potrebno, mi smo region rakije i piva… Ali nismo se predali, radili smo s ljubavlju, posjećivali najvažnije svjetske manifestacije o vinima i animirali najbitnije regionalne ali i poznate svjetske proizvođače da nam se pridruže i budu gosti na Vinosauru.

vinosaur nenad malesevic

Koliko je vinarija do sada izlagalo na Vinosauru?

Proteklih 10 godina više od 250 vinarija, sve najbolje iz regiona i mnoge iz najvažnijih svjetskih vinarskih regiona iz zemalja poput Francuske, Španije, Italije, Argentina, Novog Zelanda su se odazivale na naš poziv i svake godine smo imali po bar 15 predstavnika iz tih zemalja. Bitno je da smo održavali taj internacionalni karakter Vinosaura i trudili se da imamo što veći broj stručnih radionica koje su namijenjene i ljubiteljima vina, ali i profesionalcima. Na taj način banjalučka publika ima priliku dobiti nova i aktuelna znanja iz te tematika i biti u korak sa svjetskom proizvodnjom.

Da li ste na početku Vinosaur uopšte zamišljali kao događaj koji će interesovati ljude koji nisu profesionalno povezani sa proizvodnjom vina, gastronomijom, ugostiteljstvom,…

Upravo smo to htjeli, da zainteresujemo ljude. Mnogi misle da je vino posebno piće i da se konzumira u nekim posebnim prilikama, posebno je to mišljenje vezano za pjenušava vina… to bi trebalo da se promijeni. Vino je najbolje piće za svaku priliku, u Fruteli imamo stotine etiketa različitog cjenovnog ranga, od 3 KM do nekoliko hiljada… Vino je piće za svaki momenat, samo je stvar kako ćete ga degustirati.

Mislite da sada u Banjaluci postoji vinska kultura?

Posmatrajući naše početke i situaciju danas ogroman je napredak i to svi primjećuju. I gosti koji dođu iz zemalja gdje vino ima važnu tradiciju iznenađeni su koliko ljudi ovdje poznaju vinske regione, vinske sorte… Takođe, ugostiteljski objekti u Banjaluci i čitavoj BiH imaju jako bogate vinske karte.

DSC_0690_resize

Planirate li preseliti Vinosaur u neki veći prostor?

Trenutno je kristalna sala najadekvatnije mjesto za Vinosaur. Ali mi tokom čitave godine razmišljamo kako i šta dalje. Od sljedeće godine Vinosaur će se vratiti u prvobitni termin održavanja posljednje sedmice u maju, kad je Banjaluka najljepša. Takođe, tražićemo veći prostor, obogatiti ga novim sadržajima i spremiti neka iznenađenja s namjerom da Vinosaur postane jedna od najznačajnijih vinskih salona, mada je o sada u toj kategoriji ali nama je cilj da napravimo ozbiljan vinski i gastro fest koji će biti vodeća manifestacija u regiji.

Da li je Vinosaur bio nekim vinarijama odskočna daska?

Nije moje da kažem, ali mnogi znaju kako je bilo na početku kada su imali priliku da se predstave publici koja je na tada bila nekoliko stotina a sada se već mjeri u hiljadama. Ovdje dolaze najbitniji ljudi u ovoj našoj vinskoj priči, zato su vinari i prepoznali Vinosaur kao manifestaciju koja ima vjernu publiku koja svake godine raste i edukuje se o vinskoj tematici. Zato vinari I traže priliku da se predstave  na Vinosauru.

Tokom ovih godina probali ste sigurno puno dobrih vina, da li je moguće izdvojiti omiljeno?

Vino je “živa stvar”, svaka berba je drugačija, uživam da isprobavam nešto novo, egzotično, neistraženo…Volim pjenušava vina, svježa, bijela aromatična vina ali i moćna strukturalna crvena i ono što je mi je bitno jeste da vino bude adekvatno upareno sa hranom.

DSC_0680_resize

Izlagači: Uvijek se rado vraćamo na Vinosaur

Svečanom otvaranju Vinosaura prisustvovao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. On je zahvalio kompaniji Frutela što je od Vinosaura stvorila jedan od prepoznatljivih brendova našeg grada.

“Sve ove godine Vinosaur je održao visok nivo kvaliteta i vinari mu se rado vraćaju. Želim vam da u narednim godinama kvalitet podignete na još viši nivo, a Grad Banja Luka će uvijek biti tu da vas podrži” naglasio je gradonačelnik u svom obraćanju.

Gordana Malešević iz kompanije “Frutela Group” kao znak zahvalnosti uručila je na otvaranju poklone predstavnicima vinarija koje ovu manifestaciju podržavaju od samog početka.

DSC_0650_resize

Iz jedne od najvećih vinarija iz Srbije, vinarije Kovačević koja ima jako dugu tradiciju, kažu da se uvijek rado vraćaju na Vinosaur gdje su njihova vina dosta prepoznata, a preporučuju njihov apsolutni bestseler Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Aurelius, pjenušavo vino…

“Nešto novo vino i zanimljivo kod nas je S edicija, te posebna Bermet aromatična vina” kazala je Jovana Stojković, PR vinarije Kovačević.

DSC_0708_resize

Proizvođači iz Slovenije pozivaju na probanje pjenušce, posebne linije za hotele i restorane, traminec…

I ove godine veliko interesovanje privukao je štand američke ambasade na kojem posjetioci imaju priliku probati nekoliko kalifornijskih vina.

“Prošle godine najpopularnije je bilo vino Naked Grapes, a interesovanje za američka vina, koja su u odnosu na ovdašnja laganija i slađa, veliko je i ove godine” kazala je Sutton Meagher, predstavnica banjalučke kancelarije Američke ambasade u BiH.

Blistavi Vukoje

Kao i prethodnih godina na Vinosauru se izdvaja domaća vinarija Podrumi Vukoje gdje možete probati vina nedavno nagrađena na prestižnom AWC Vienna sa čak 16 zlatnih medalja.

DSC_0694_resize

Mladen Fuštar, izvršni menadžer kazao je kako ovo takmičenje predstavlja najizazovnije od svih čuvenih svjetskih takmičenja za degustaciju vina, na kojem kvalitet vina ocjenjuju najpoznatiji vinski eksperti, međunarodni enolozi, vinski stručnjaci, somelijeri, gastronomi, vinski trgovci i publicisti.

“Ovo takmičenje ima veoma stroga pravila prilikom degustacije i slijepi sistem degustiranja vina, te na taj način uspostavlja najviše standarde u cilju stalnih podizanja zahtjeva u kvaliteti vina. Jako smo ponosni na kvalitet vina jer su svih 16 etiketa koje smo poslali nagrađene” kazao je Fuštar.

DSC_0687_resize

Dodao je da u Trebinju ovogodišnja berba još traje i da su jako zadovoljni kvalitetom grožđa, a najavio je i novitete u ovoj vinariji.

“Mogu da najavim da je u fazi izrada jedne od najmodernih destilerija u BiH, a paraleno s tim ide i izgradnja uljare za maslinovo ulje tako da ćemo imati zaokruženu priču” kazao je Fuštar.

Ove godine posjetiocima Vinosaura je preporučio da probaju nagrađena vina, kao i zanimljivu liniju Galerija, Tribuniu, Žilavku…