Nekad raskošna vila pored Pala danas je ruševina

Bosna i Hercegovina bogata je raskošnim objektima iz perioda Austro-Ugarske. Nažalost, zub vremena i nebriga nadležnih učinili su da neki od tih objekata propadaju.

Jedan od njih je Hadžišabanovića vila koja se nalazi dva kilometra jugoistočno od centra Pala koja je 2002. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, piše Klix.

Projekt je napravljen u martu 1912. godine u stolarskom ateljeu Augusta Taborya u Sarajevu po narudžbi braće Hadžišabanović koji su imali svoje pilane pored vile. Osim toga, imali su farmu krava, pekaru, prodavnicu i mekteb. Vila je završena krajem te godine.

Njena svrha je bila ishodišna kuća, a napravljena je u stilu austrijske vile. Ima tri sprata koja su napravljena od opeke i cementnog maltera te krov od pečenog crijepa i lima.

U privatnom vlasništvu je bila do 1946. godine kada su je komunističke vlasti nacionalizovale, a potom je prešla u vlasništvo Opštine Pale. Deset godina prije nego je nacionalizovana, rađena je rekonstrukcija kojom je promijenjen izgled jer su ubačeni drveni dekorativni elementi koji su promijenili fasadu.

Ono što se na objektu posebno ističe su dva tornja s krovnim vijencima te veliki prozori.

Nažalost, danas se samo nazire stari sjaj. Kiša i snijeg su učinili svoje te je zapadni dio zida srušen, dok je cijeli objekt zarastao rastinjem i u ruševnom je stanju. Vrlo je nestabilan i ne preporučuje se kretanje u blizini, niti ulazak.

Koliko dugo je zapušten dokaz je i drveće koje je počelo rasti iz nje. Iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske kazali su 2013. godine da se ova vila nalazi na prioritetnoj listi za obnovu. Te godine su izvršena mjerenja i analiza objekta kako bi se izradio projekt.

(Klix.ba)