Najpopularniji dezen sezone

Jedan od najpopularnijih trendova kada su u pitanju boje i dezeni tekstila je shibori, indigoplave tkanine s različitim, najčešće nesimetričim uzorcima. Shibori je japanski izraz za nekoliko različitih metoda bojenja tkanine s uzorkom: vezenjem, šivanjem, preklapanjem, uvrtanjem, savijanjem ili stiskanjem.

Dizajnerski hit

Shibori tkanine su kao veliki hit predstavljene na zadnjem sajmu tekstila “Heimtextil” u Frankfurtu, brojni brendovi i poznata dizajnerska imena, poput Uraban Outffitersa i Vere Wang, dizajnirali su predmete od tekstila poput posteljina u shibori stilu.

shibori tkanine

Iako je većina dizajnerskih predmeta za dom i odjeće obojena industrijskom metodom, ono što je zapravo odlično kod shibori tkanina jeste da ih možemo bojiti sami kod kuće i dobiti podjednako dobre dezene.

Ako vam se sviđa ideja o ovom “uradi sam” projektu, biće vam potrebna indigo boja, gumice, kamenčići ili drugi predmeti u zavisnosti od toga kakve šare želite.

shibori dezen

Sa “Amazona”, na primjer, možete naručiti set pribora za bojenje u kojem ćete dobiti teglu indigo boje, sredstvo za redukovanje koje se miješa s bojom, gumice i komade drveta. Osim navedenog, potrebno vam je: kamenje, štap, bijela tkanina koju želite obojiti i trebalo bi da nosite rukavice prilikom rada s bojama.

Način bojenja

Za pripremu indigo boje ispunite kantu ili posudu sa četiri litra vode. Dodajte u nju indigo boje i promiješajte lagano. Nakon toga dodajte sredstvo za redukciju u šoljicu vruće vode i miješajte dok se ne otopi, a zatim dodajte u posudu s bojom.

Miješajte sve dok se boja temeljno ne izmiješa, a zatim je pokrijte i pustite da stoji od pola sata do sat vremena, što vam ostavlja dovoljno vremena da vežete tkaninu koju ćete bojiti. Imajte na umu da boju primaju samo prirodne tkanine, zato je najbolje da koristite pamuk i klonite se sintetike.

shibori_round_design

Jedna od metoda uključuje omotavanje tkanine oko valjkastog predmeta i vezanje gumicama. U drugoj metodi preklopite tkaninu kao harmoniku, zatim je presavijte na pola nekoliko puta i stisnite poput sendviča komadima drveta s vanjske strane.

eye-swoon_athena_calderone_indigo_diy_napkins_tie_dye_shibori-25

Potom, jedna od metoda uključuje vezivanje predmeta (najbolje kamenje) kako bi se formirale kružne šare.
Zatim stavite svoje tkanine u posudu s bojom. Treba napomenuti da što duže držite tkaninu u boji, biće tamnija nijansa indiga.

Primijetićete da je boja tkanine u zelenkasto-žutoj nijansi. Ali ne brinite, jedan od najzanimljivijih stvari bojenja s indigom jeste da boja poplavi tek kada dođe u kontakt s kiseonikom. Možete posmatrati kako se tkanina u zelenoj boji pretvara u plavu u roku od nekoliko minuta pred vašim očima.

Kinfolk_Indigo_Hand_Eye_Coordination_Issue8_.jpg-4

Nakon što izvadite tkaninu iz boje, pustite je neka odstoji oko pola sata prije nego što uklonite gumice. Kada uklonite gumene spojeve, vidjećete bijele površine na tkanini koje nisu zahvaćene bojom i koje formiraju šare.

2-Runner2