Najluđe građevine koje srećom nikada nisu završene

5.Londonska piramida smrti

pyramid

Ova grozomorna građevina se zove Londonska piramida smrti a osmišljena je 1829. usred rastućih imperijalističkih ambicija Ujedinjenog Kraljevstva.

Zamislio ju je Thomas Wilson a ideja je bila da Britanci dobiju svoju piramidu mauzolej u Egipatskom stilu. Zato što su svi samo to čekali, sasvim sigurno. Najluđe od svega je što je trebalo da primi 5.000.000 mrtvih.

Naravno, svi osim samog autora su odmah rekli da je to vjerovatno najgora ideja koju su ikada čuli i najružnija građevina koja bi mogla da se napravi. Tako da su uradili normalno groblje Kensal Rise i sačuvali London vječne bruke i sramote.

 

4. Svjetionik svijeta

Čim se nešto zove Svjetionik svijeta jasno vam je da tu nešto nije u redu. Dakle, nacrti su ugledali svjetlo dana 1937. godine u Parizu. Ideja je bila da kula bude visoka oko 900 metara. Čisto da vam bude jasno, Beograđanka ima 101 metar a najveća građevina svijeta Burj Khalifa nešto više od 800.

A to znači da bi prije 100 godina bilo sasvim nemoguće napraviti je. Ali ni to nije najstrašnija činjenica. Već njen grozomoran izgled sa spiralom oko koje bi do vrha išli ni manje ni više nego automobili. Sve do restorana koji bi bio gore. Ambiciozno i  potpuno suludo, sasvim jasno.

Kulu je dizajnirao Eugene Freysinnet je rekao da bi trebalo samo oko 2.5 miliona dolara da se napravi. Odnosno u današnjem novcu oko 42 miliona. Ipak, gradski vjećnici su rekli da je ta cifra minimum 10 puta veća. A uz to, kome treba kula oko koje vozite automobile? Tako da su mu pokazali gde ne nalaze vrata i ostali pri Ajfelovoj kuli.

 

3. Hram ateista

Hram ateista zvuči podjednako suludo kao i recimo, pošten političar. U svakom slučaju ovu zgradurinu za razliku od predhodnih bismo vjerovatno mogli da napravimo.  Koncept je 2012. godine predložio Alain de Botton. Njegov nacrt izgleda otprilike kao Gotam, a samo fali Batman u cijeloj sceni. Što i nije čudno pošto je to mjesto Bog napustio. Zgrada bi trebalo da ima 46 metara što predstavlja starost zemlje (4.5 milijardi godina). Nije baš jasno čemu bi zgrada služila ali vjerujemo da bi se ljudi okupljali i jako koncentrisali da NE misle o Bogu.

 

2. Hitlerova Gradska vijećnica

“Volkshalle” je bio najveći neostvareni Hitlerov san. Dakle, ideja je bila da ova poveća zgradica bude centar njegove Germanije. Ali ideja je bila toliko loša da je čak i sam autor projekta koji ga je uradio po Hitlerovim idejama priznao da bi ispod kupole bila tolika buka da bi svako ko uđe istog trenutka ogluveo. Uz to je rekao da bi se po plafonu stalno skupljala kondenzacija pa bi unutra neprekidno padala kiša.

Ali Hitleru niko nije smio da  se usprotivi. Tako su počeli da prave temelje kako bi vidjeli da će Berlinsko zemljište moći da izdrži teret. I nije moglo. Hitler je rekao da to nema veze i tražio da se nastavi sa projektom. Ali onda je počeo rat pa su postali zauzeti.

 

1. Palata Sovjeta

Ni komunisti iz Rusije nisu ništa bolji. Tako je 1931. godine Sovjetska Vlada raspisala konkurs za gigantsku palatu posvećenu, pa, samoj sebi. Logično. Jedini uslov bio je da se vidi iz cijele Moskve. Na kraju je pobjedio dizajn sa statuom Lenjina od 100 metara na vrhu. Što je više izgledalo kao kič svadbena torta, a malo manje kao monumentalna građevina koja bi trebalo da pokaže moć i prestiž najveće komunističke zemlje svijeta.

Ipak, komesarima se ideja dopala pa su srušili hram Hrista Spasitelja kako bi oslobodili mjesto za torticu. Ali onda je počeo rat pa su čelik iskoristili za tenkove. Na kraju 1958. godine su odustali i zvanično od sulude ideje i napravili najveći otvoreni bazen na svijetu. Inače Lenjin je bio toliko visoko da se ne bi ni vidio od oblaka. A oblaci su dosta česti u Moskvi.

Izvor – dominomagazin.com