Banjaluka će dobiti galeriju na otvorenom: Danas počinje oslikavanje novog murala u Boriku

Prva faza oslikavanja dva murala na zgradama u Bulevaru Vojvode Živojina Mišića u Boriku započela je jutros. Prvi mural se radi na neboderu ispod zgrade “Titanik”, a drugi 28. septembra na zgradi prekoputa  Osnovne škole “Branko Ćopić”, uz prošlogodišnji mural.

 Ovo oslikavanje murala radi se u okviru petog jubilarnog Flaster-a.

Monika Ponjavić iz FLASTER-a potvrdila nam je daje rad na muralima započeo jutros u 9 časova kako je i planirano.

“Do početka oktobra Banjaluka bi trebala imati dva nova murala, što je ukupno tri na istoj lokaciji. Sljedeće godine nastavljamo na istom potezu jer nam je u cilju stvoriti mikro prostor unutar grada, jednu vrstu galerije na otvorenom”, rekla je za BUKU Monika Ponjavić.

oslikavanje

Ove godine na muralima će raditi svjetski poznati Etam Cru, duo iz Poljske, koji čine Bezt i Sainer, diplomirani slikari Akademije primijenjenih umjetnosti Univerziteta u Lođu.

“Pored njih pozvali smo i Bozka, umjetnika iz Bugarske. Bozko je diplomirani slikar specijalizovan za oslikavanje murala koji je svoju diplomu stekao na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Sofiji. U pitanju su izuzetno kvalitetni umjetnici čiji radovi krase ulice Norveške, Njemačke, Bugarske, Francuske, Portugala, Sjedinjenih Američkih Država, Australije itd. Teme za sada znaju članovi Flaster tima, te žiri, formiran od strane stručnjaka i umjetnika, predstavnika lokalnih institucija, čiji je zadatak da se pobrine da su murali društveno prihvaćeni u smislu da nisu nasilni, politički orijentisani, vjerski opredijeljeni, te da pripadaju kontekstu u kojem nastaju i slično”, objašnjava Monika.

Organizatori FLASTER-a pozivaju građane da im se pridruže ne samo danas, nego i svaki drugi dan dok se murali budu radili. Tu će na licu mjesta moći saznati nešto više o ovoj umjetnosti, vidjeti mural u nastajanju i popričati sa umjetnicima i organizatorima ovog događaja.

ФЛАСТЕР možete pratiti na Tviteru, odnosno na Fejsbuku.

 

Izvor – 6yka.com