Moderno i funkcionalno: Sjajno uređen mali stan u Banjaluci

stan banjaluka

Ako imalo sumnjate u pridjev sjajan iz naslova, brzo ćete se razuvjeriti.

Stan veličine 43 kvadratna metra koji je uredila banjalučka arhitektica Jelena Barać enterijer je koji odiše prostranošću, udobnošću i nepretencioznom elegancijom.

Efektna rješenja rezultovala su modernim prostorom u kojem dekor i funkcija idu ruku pod ruku.

Stan se sastoji od dnevnog boravka otvorenog ka trpezarijskom dijelu, kuhinje, spavaće sobe, hodnika, kupatila i balkona.

Iako je stan uređen i osmišljen za život dvije osobe, koje uživaju u svijetlom zajedničkom prostoru, stan je savršen i za druženje s prijateljima.

Pametan i funkcionalan raspored

Otvoreni dnevni boravak i trpezarija okruženi su bijelim zidovima i plafonom, što vizuelno svakako utiče na osjećaj prostranosti.

Dnevni boravak je prostran, a zona za opuštanje i relaksaciju sastoji se od udobnog kauča vrhunskog dizajna, bijelog stolića i žute fotelje u kojoj čitanje knjige ili gledanje televizije predstavlja poseban užitak.

Dnevni boravak je nastao kao spoj modernog i eklektičkog, rustičnog i tradicionalnog duha, a cjelokupan prostor krase dva lustera industrijskog dizajna koji donose teksturu i vizuelni kontrast savremenom enterijeru.

Za razliku od tradicionalnih industrijskih elemenata, oni se lako mogu uklopiti u većinu modernih stilova i enterijera.

Poseban šarm i toplinu donose drveni podovi i drvena rekonstruisana bakina stolica, koji su vješto kombinovani sa bijelim komadima nameštaja, kao što su viseći ormarići ispod televizora.

Podovi, kao jedna od najupečatljivijih karakteristika stana, kombinacija su troslojnog parketa velikog formata od 1,7 metara, a ciljano odabrana boja tamnog oraha vizuelno izdužuje prostor, posebno u kombinaciji sa bijelom podnom i zidnom keramikom visokog sjaja.

Bijeli zidovi osvježeni su petrolej plavom i žutom bojom, ali i geometrijskim crno-bijelim motivima koji se javljaju kako na tabureima i slikama, tako i na dekorativnim jastučićima na kauču i tako unose dinamiku u kompletan enterijer stana.

Zagasite tapete, svojevrsna imitacija betona, nose remek djelo renesanse, tj. motiv Mikelanđelovog Davida koji prekriva zid u dnevnom boravku i predstavlja jedan od najupečatljivijih elemenata u cijelom prostoru.

Ljepota u svakom detalju

Prostor se iz dnevne sobe pretvara u malu trpezariju koja je smještena uz zid u prostoriji.

Sto je velik i bogat, izrađen od medijapana visokog sjaja, kao i sav ugradni nameštaj za skladištenje.

Čuvene trpezarijske stolice Charlesa Eamsa su oličenje komfora sa udobnim dubokim sjedištem i zakrivljenim naslonom. One su postavljene na nogare od bukovog drveta isprepletene unakrsnim žicama koje su identične onima na lusterima, pa izuzetno skladno djeluju u ovom retro i šik prostoru.

Sama kuhinja je veoma jednostavna i prozračna i nalazi se u izdvojenoj prostoriji. Elementi su u bijeloj boji sa naglašenim kontrastom detalja, te je logički osmišljena za optimalno korišćenje prilikom pripreme jela.

Oaza za odmor i opuštanje

Spavaća soba je takođe uređena s naglaskom na udobnos i savršena je oaza za odmor i spavanje.

I ovde je naglasak na prirodnim tonovima i materijalima, sa upečatljivom slikom ženskog lika velikog formata iznad kreveta.

Prostorija je vizuelno “udvostručena” velikim ogledalom koje ujedno skriva prostor za odlaganje garderobe.

Prostor oko prozora takođe je iskorišten za odlaganje, dok dio ispod samog prozora obavlja dvostruku funkciju – služi kao stočić za šminkanje, a ujedno suptilno skriva radijator.

Inače, kompletan nameštaj u ovom stanu rađen je po mjeri, što je doprinijelo tome da se od stvarnih 43 m² stvori utisak da stan ima punih 60 m². Tome je kumovala i neutralna osnova od drveta bijele boje ukrašena jarkim detaljima, što daje prostran i funkcionalan izgled enterijeru.

Kada se tome doda i besprekorno kombinovanje savremenih i klasičnih detalja i doza mističnog kojom arhitekta Jelena Barać oplemenjuje svoje enterijere, finalni rezultat ne treba da čudi.

 

Foto: Filip Bjelić i Jelena Barać