Moderni luksuz kuća za odmor

Planinske kuće za odmor često su najljepši primjeri unutrašnjeg uređenja i arhitekture. Projektovanju kuća za odmor inače se ležernije pristupa u odnosu na dom u kojem se svakodnevno boravi, te se često sve podređuje relaksaciji i uživanju ukućana.

Baš tako je razmišljao dizajner Robert Bailey, koji je radio projekat renoviranja vile u zimovalištu Whistler u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi.

Projekat koji je počeo kao renoviranje kuhinje ubrzo se pretvorio u kompletan redizajn prostora, gdje je glavni cilj bio integrisati prirodno okruženje u enterijer kuće.

Da bi se to postiglo, bilo je potrebno kuću što više “otvoriti” ka vani, odnosno ugraditi velike prozorske stijene koje omogućavaju fantastičan pogled na zeleno okruženje. Time je dobijeno prirodne svjetlosti u izobilju, a prvi stambeni sprat izgleda kao da lebdi među visokim drvećem.

Raspored prostorija rađen je u skladu sa savremenim tendencijama otvorenog plana, odnosno povezanih kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka. Upravo ova zadnja prostorija je centralno mjesto ovog luksuznog utočišta. Cilj je bio kreirati moderno ognjište gdje bi se okupljali ukućani i njihovi gosti i tu provodili zabavne, zimske večeri. U veliki zid ugrađeni su kamin i iznad njega TV, dok su oko njega poredani udobni sjedeći elementi.

U skladu s prostorom, većina elemenata je grandiozna, ali topla i ušuškana. Glavni materijali za opremanje enterijera su drvo prirodnih nijansi, počevši od stolarije, preko podova i namještaja pa sve do kuhinjskih i kupatilskih ormarića, te tople, mekane tkanine. Moderna rustika je prisutna i kroz korištenje kamena za dekoraciju zida, te detalja poput drvenog lustera, dekorativnih cjepanica te vidljivih tekstura drveta na pojedinim površinama poput stolova.

Paleta boja je neutralna, prigušene nijanse smeđe i sive, sa ponekom crnom površinom. Međutim, razigrani karakter vlasnika ogleda se u suptilno uklopljenim drugačijim motivima, poput velikog otomana od kravlje kože i ukrasnih “Snoopy” lampi. Ostatak vile, spavaće sobe i kupatila su takođe ogledalo modernog luksuza, ali bez posebnog naglašavanja i personalizovanja, time naglašavajući značaj vremena provedenog u druženju u dnevnoj sobi ili na terasi, na kojoj se takođe nalazi kamin.