„Mlijekoprodukt“ od početka godine uložio 5 miliona maraka u razvojne projekte

Najveća domaća kompanija za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice, koja posluje u okviru regionalog lidera „Imleka“, konstantno ulaže u kvalitet proizvoda i unaprijeđenje proizvodnje, kao i u razvoj domaćih farmi i kvalitet sirovine.

„Od početka 2016. godine investirali smo pet miliona konvertibilnih maraka u razvojne projekte sa ciljem podizanja kvaliteta sirovine, proširenja skladišnih kapaciteta, osiguranja hladnog lanca i uvođenja najnovijih tehnologija u proizvodni proces. Do kraja godine predviđeno je da se investira još oko dva miliona maraka čime bi se ova godina završila sa ukupno oko sedam miliona maraka investicija“, rekla je direktorica Mlijekoprodukta Rankica Marelj.

U sam proizvodni proces u 2016. godini investirano je preko dva miliona maraka.  Jedna od važnijih  investicija je bila nabavka i instalacija tehnološki najsavremenijeg sistema pakovanja paleta čime je povećana efikasnost proizvodnog procesa i smanjena mogućnost deformacije palete i proizvoda pri transportu.

Hladni lanac Mlijekoprodukta dodatno je osiguran i u potpunosti zatvoren, od mjesta prijema sirovog mlijeka, skladištenja i transporta gotovih proizvoda do prodajnih objekata kupaca. Za unapređenje uslova na samom mjestu prodaje investirali smo u nabavku rashladnih vitrina koje su predane na korištenje našim kupcima.

Značajne investicije usmjerene su prema domaćim farmerima kako bi se poboljšala efikasnost proizvodnje mlijeka što indirektno utiče i na kvalitet mlijeka, ali i doprinosi razvoju lokalne zajednice.

„U cilju unapređenja kvaliteta sirovine ali i jačanja partnerskih odnosa sa farmerima od početka godine investirano je preko 550.000 KM u poljoprivrednu opremu i mehanizaciju koja je ustupljena farmerima. Već sada mogu da najavim da će u narednoj godini biti izdvojena značajna sredstva za opremu i mehanizaciju namijenjenu farmama za dodatno unapređenje procesa proizvodnje mlijeka. Takođe, radimo na planovima za nastavak investiranja i u idućoj godini“, dodala je Marelj.

Mlijekoprodukt je prva mljekara u Bosni i Hercegovini koja je uvela  IFS (International Food Standard) sertifikat kao najobuhvatniji standard u prehrambenoj industriji u svijetu, a od ove godine primjenjuje i međunarodne ISO14001 i OHSAS18001 standarde za upravljanje zaštitom životne sredine  i zaštitom zdravlja i bezbjednosti na radu.