Mjesto starih uspomena i novih doživljaja

Omiljeno okupljalište Sarajlija, mjesto gdje predstavnici stranih organizacija i ambasada provode ljepši dio svoga dana, po sajtu ”Lonely planet” lokal čvrsto ustoličen na top listi svjetskih ugostiteljskih objekata – dobrodošli u “Zlatnu ribicu”.

Više od trideset godina svakodnevnog rada i bezgranične ljubavi i truda vlasnika i idejnog tvorca “Zlatne ribice” Slobodana Matića rezultirali su jednim od najoriginalnijih ugostiteljskih objekata na ovim prostorima.

4389

Svaki i najsitniji predmet u ovom objektu je unikatan. Enterijer je svojevrsni manifest dobro organizovanog haosa, a svojim izgledom asocira na prenaglašenu dekorativnost baroka.

Koncept ovog ugostiteljskog objekta je kao kafana antikvarnica. Detalji su posvuda, a akcenat je upravo na njima. Od starog novca, goblena, razglednica i fotografija na stolovima, umjetničkih djela, lampi sa abažurima, satova i starinskih otomana… sve je poredano nasumično tako da plijeni pažnju i budi osjećaj potpune okupiranosti.

4354

Ovaj prostor se može pohvaliti činjenicom da njegov enterijer nije završen proces i da se u kontinuitetu dopunjava. Svaki novi neobični i unikatni komad ovdje će naći svoje mjesto. Specifična odjeća konobara, različito posuđe i prekrasna muzika, posjetioce vraća u neko drugo vrijeme.

Ako se nađete u “Zlatnoj ribici”, nikako nemojte otići prije nego što pogledate impresivan toalet, koji će učiniti da se od srca nasmijete. Gospodin Matić je objasnio da toalet nije apstraktan, posjeduje samo varljivi efekat neočekivanosti, koji fascinira posjetioce.

4418

“Svaki objekat ima svoju privlačnost. Upravo je to ono što predodredi publiku koja ga posjećuje. Istini za volju, ‘Zlatna ribica’ se znatno razlikuje od ostalih objekata evropskog modernog enterijera, koji karakterišu materijali kao što su metali i granit, koje je lagano i zahvalno održavati. Ovo je jedan sasvim drugačiji enterijer u svijetu poznat kao uredni haos. U samoj predispoziciji, riječ je o prostoru koji budi ritualne osjećaje. Kada ovo kažem, mislim prvenstveno na mogućnost da u ovom lokalu budete sami, a ne osjećate se neugodno niti se dosađujete. Svi mi koji smo dio ovog mjesta moramo biti drugačiji. Naše osoblje sa svojim nesvakidašnjim kostimima odmah na ulasku u lokal predstavlja ugodno iznenađenje za posjetitelje”, kaže Matić o svom jedinstvenom lokalu.

4407

Iako su gosti “Zlatne ribice” bili i još jesu brojni uticajni i poznati, među kojima je i Richard Gere, Matić naglašava da je, uz sve poštovanje, za njega svaki gost jednak, svima pristupa tako da i oni to osjete.

Svaka posjeta ovom romantičnom i baroknom ambijentu je doživljaj za sebe, a kada se nađete u Sarajevu – svakako sebi priuštite taj doživljaj, koji će vas svojom jedinstvenošću osvojiti zauvijek.

4348