Mislite da vam je dom čist? Ovo su stvari koje najčešće zanemarujemo pri čišćenju

Čišćenje kuće nije uvijek lak zadatak, ali zato je nagrada uredan i mirisan životni prostor. Ali iako se nekad na prvi pogled sve može činiti čisto i blistavo, postoje predmeti u našem domu na čije čišćenje često zaboravljamo ili nam se čini nevažno. Upravo na njima može se naći mnoštvo bakterija koje mogu da naštete vašem zdravlju.

Evo koje stvari trebate obratiti pažnju kad sljedeći put budete čistili:

Ramovi za slike

Bilo da vise ili stoje, ramovi za slike su pravi sakupljači prašine. Svakih 1-2 sedmice, obrišite prašinu s njih, ali budite oprezni s pozlaćenim okvirima ili teksturom.

Prekidači za svjetlo

Iako maleni, prekidači za svjetlo mogu biti utočište klica. Da biste ih pravilno dezinfikovali koristite alkohol.  

Zavjese za kadu

Iako ne možete u potpunosti spriječiti plijesan da se stvara na zavjesi za kadu, postoje stvari koje možete učiniti kako bi ona bila što čistija. Nakon svakog tuširanja, dno zavjese pošpricajte sredstvom za čišćenje kade kako bi spriječili razmnožavanje bakterija.

Plafonski ventilator

Sigurno ne želite da vam prašina lebdi sobom svaki put kad ga upalite, zato ga ne zaboravite redovno čistiti.

Daljinski upravljač

Kao što je slučaj i sa mobitelom, daljinski je pravo leglo bakterija. Za dezinfekciju koristite koristite krpu ili štapiće za uši umočene u alkohol.

Prostor između kuhinjskih aparata

Teško dostupna mjesta poput prostora izmedju frižidera i radne površine često se zanemare prilikom čišćenja. Očistite ih svake dvije sedmice kako bi spriječili nakupljanje prljavštine.

Madrac

Većina ljudi ne zaboravlja redovno oprati posteljinu, ali ne i madrac. Okrenite madrac svakih šest mjeseci, pospite ga mješavinom sode bikarbone I eteričnih ulja kako bi se riješili neugodnih mirisa, ostavite da upije nekoliko minuta a zatim ga usisajte.

Čaša za četkice za zube

Čaša u kojoj se nalaze četkice za zube ispunjena je klicama, bakterijama i plijesni koji potencijalno mogu zaraziti vašu četkicu. Sljedeći put kada čistite kupatilo, ispraznite je i ispunite s vrlo toplom vodom, isperite i obrišite papirnatim ubrusom. Zatim je ispunite vodicom za ispiranje usta i ostavite da stoji nekoliko minuta, pa prospite tekućinu i ostavite da se suši na zraku.


Izvor – huffingtonpost.com