Sveučilišni gospodarski forum: Povezati nauku, ekonomiju i društvenu zajednicu

U okviru Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru održan je treći Sveučilišni gospodarski forum u organizaciji Sveučilišta u Mostaru i Gospodarske komore Federacije BiH.

Kroz tri panela govorilo se o inovativnosti i prilagodbi visokog obrazovanja potrebama suvremenog tržišta rada, izazovima energetske tranzicije te o kandidacijskom statusu Bosne i Hercegovine i EU fondovima. Na panelu su sudjelovali istaknuti stručnjaci iz tematskih područja panela.

U svom uvodnom obraćanju, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH te dopredsjedatelj Doma naroda PS BiH Dragan Čović govorio je o značaju mostarskog sajma za cijelu BiH i regiju kao i za umrežavanje i uvezivanje, a kako bi se polako brisale granice koje, kako kaže, često znaju biti prepreka za naša razmišljanja, pogotovo za naš način rada.

– Ovih dana je bilo pitanja oko Berlinskog procesa i inicijative Otvorenog Balkana. Ne želim ulaziti u političke dimenzije, ali osnova svega je da se naše gospodarstvo i naša znanost ne stavljaju samo u okvire BiH ili jednog sveučilišta – rekao je Čović.

Smatra kako još uvijek nema dovoljno poveznica između znanosti i gospodarstva te da je ključno povezati znanost, gospodarstvo i vlast, odnosno društvenu zajednicu u BiH, jer jedno bez drugoga, kako navodi, apsolutno ne ide.

Dodaje kako su na dobrom putu te je napomenuo da je važno brzo donositi zajedničke odluke jer ako to ne budemo radili, bit ćemo stalno na začelju procesa. Spomenuo je još i kandidacijski status BiH, istaknuvši kako on daje puno mogućnosti za nas ukoliko budemo spremni razumjeti kako neki drugi vide budućnost.

– Možda se nekada s njima nećemo složiti, možda nam standardi ne odgovaraju kako bi mi to željeli, međutim, ako želimo biti dio tog integracijskog procesa, a jednim dijelom smo u njega uključeni, onda ćemo razumjeti da ta povezanost prije svega unutar BiH mora biti potpuna – naveo je Čović.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić kazao je kako je Sveučilište usvojilo Strategiju za narednih pet godina. Jedno od strateških područja je, kako je dodao, odnos prema društvenoj zajednici, a unutar toga je odnos prema gospodarstvu.

– Mi ne krijemo da naša suradnja s gospodarstvom nije na onoj razini na kojoj bismo željeli. Nema dovoljno praktičara, gospodarstvenika u nastavi, želimo to popraviti. Nemamo dovoljno projekata s gospodarstvenicima koliko bismo htjeli ili koliko je optimalno da imamo. I to želimo popraviti. I zato bih danas želio čuti od vas panelista, a svi ste redom uglednici i uspješnici, ne o problemu nego kako rješavati taj problem i kako doći do te nove vrijednosti – ustvrdio je rektor Tomić.

Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore FBiH kazao je kako su pomno izabrali i teme i paneliste, istaknuvši kako Mostar ovih dana trajanja Sajma gospodarstva postaje međunarodni centar.

– To nije danas, to nije od jučer, to traje već dugo. Mi nastojimo na neki način iskoristiti ovo što imamo pa tako danas ovdje na sajmu vidite ljude iz okruženja, firme i tvrtke iz regije, Europe i svijeta – zaključio je Šantić koji je Čoviću uručio zlatnu Povelju Gospodarske komore Federacije BiH “Lumina Mostariensia”.