Liverpul prodaje simbol grada za 40 miliona funti

Liverpulska istorijska zgrada, Rojal Liver Bilding, simbol grada poznatog po Bitlsima i istoimenom fudbalskom klubu, stavljena je na prodaju prvi put u svojoj jednovjekovnoj istoriji, saopštila je kompanija za nekretnine, a prenosi agencija Frans pres.

Očekuje se da će zdanje – ukrašeno dvjema skulpturama mitskih ptica (Liver Birds) koje su i simbol na bedžu ekipe Liverpula, i koje sa vrha zgrade gledaju na lučki grad i rijeku Mersi, donijeti oko 40 miliona funti (49 miliona dolara), naveli su izvori.

Izgrađena po uzoru na helenistički hram u Balbeku, u Libanu, stoljetna zgrada je stavljena na prodaju prvi put od svoje izgradnje 1911. godine.

“Rojal Liver Bilding je poznata širom svijeta i očekujemo da će prodaja privući veliko interesovanje investitora u Velikoj Britaniji i iz svih dijelova svijeta”, izjavio je Kolin Thomason iz kompanije za nekretnine CBRE, koja je zadužena da potraži kupca.

Navodeći da je zdanje “istinski kultni simbol Liverpula”, dodaje da prodaja “predstavlja izuzetno rijetku priliku za sticanje unikatnog dijela liverpulske baštine”.

Zgrada, koja je u vlasništvu osiguravajuće kompanije “Royal London Insurance Society Mutual”, ima zaštićeni status, i u njoj imaju poslovne prostorije mnoge kompanije uključujući bankarskog diva HSBC i televiziju ITV, navodi francuska agencija.

 

Izvor: Agencije