Mol na Vrbasu nominovan za prestižnu evropsku nagradu

Banjalučki mol na Vrbasu ušao je u užu konkurenciju za Veliku nagradu Jugoistočne Evrope iz oblasti arhitekture 2019. (Big see architecture award 2019). Osim toga, projekat je nominovan i za najbolji projekat u kategoriji “pejzažna arhitektura i arhitektura urbanog prostora”.

Projekat izgradnje drvenog mola na rijeci Vrbas, u blizini dvorane „Obilićevo“, realizovao je 2017. godine „Small Scale“ tim Istraživačkog centra za prostor iz Banje Luke.

BIG SEE je sve popularnija platforma koja sistematski istražuje i otkriva kreativne timove iz Jugoistočne Evrope koji se ističu u načinu svog poslovanja. Okuplja 18 država, sa populacijom od oko 250 miliona ljudi.

Drugi po redu BIG SEE biće održan 17. aprila u Ljubljani, kao centralni dio čuvenog međunarodnog festivala „Big arhitektura“, koji se svake godine održava u Sloveniji i okuplja izvanredne radnike iz ove oblasti iz Jugoistočne Evrope.

Svi nagrađeni projekti biće izloženi na izložbi arhitektonskih radova BIG SEE i uvršteni u BIG SEE izvještaj za 2019. Na izložbi će biti predstavljeni primjeri izvrsnih arhitektonskih rješenja 18 država Jugoistočne Evrope, u tri kategorije: arhitektura stanovanja, javna i komercijalna arhitektura i pejzažna arhitektura i arhitektura urbanog prostora.