Koja je najbolja tkanina za krevete s baldahinom?

Krevet s baldahinom je svaki krevet s okvirom koji se koristi za vješanje tkanine sa stropa. Zamislite krevete sa baldahinom ili one slatke krevete u stilu princeze koje možete kupiti za djecu.

Prvobitno korišten od strane bogatih, krevet s baldahinom bio je neophodan za privatnost. Još u srednjem vijeku, kada su bile duge dvorane na promaji, plemićki slojevi su koristili zavjese oko svojih kreveta kako bi spriječili ledene udare ili zrak. U to vrijeme, zavjese su bile teška tkanina, dizajnirana da čuva hladnoću. Dvorci su možda izgledali impresivno, ali ih je bilo nevjerovatno teško zagrijati!

Zavjese su također osiguravale da ih ne špijuniraju dok spavaju. Izrazita mana života u zamku bila je to što je vaš plemeniti krevet bio u istoj dvorani sa vašim slugama. Nema ništa gore od osjećaja da vas posmatraju kada pokušavate da se skrasite za noć. Zbog ukrasa i zdravog razuma plemića, pun baldahin je bio obavezan.

Teške tkanine kao što su somot i tkane tapiserije takođe su pomogle da se nepoželjni posjetioci drže podalje. Posebno krznene četveronožne sorte. Ne, ne mislim na vjerne lovačke goniče! Pregrada od tkanine oko kreveta spriječila je glodare koji žive u zamku da se pridruže plemićima u njihovom snu.

Kako se konstrukcija zgrada poboljšala i uvedena bolja kontrola štetočina, smanjila se potreba za teškim brokatnim tkaninama . Mekše tkanine poput svile, čipke i pamuka stvorile su nježnu, romantičnu privlačnost kreveta s baldahinom kakav danas poznajemo.

Ovih dana, krevet s baldahinom može dodati kraljevsku eleganciju spavaćoj sobi. Uz niz stilova i veličina koje možete izabrati, lako je postići dašak luksuza u prostor za spavanje odrasle osobe. Nudeći fokus na velikom prostoru ili iluziju prostora u skučenom prostoru, kreveti s baldahinom su odličan način da date izjavu sa svojim dekorom.

Za djecu u vašem životu, baldahin može pružiti sigurnost. Može stvoriti barijeru protiv svega noćnog i gadnog. Krevet s baldahinom može pretvoriti dječju sobu punu čudovišta u palatu mašte iz snova i zabavno mjesto za boravak.

Koja vrsta tkanine koristiti za nadstrešnicu  kreveta?

Vrsta tkanine koju koristite za krevet s baldahinom ovisit će o dekorativnoj završnoj obradi koju tražite. Kreveti s baldahinom mogu se izraditi od bilo kojeg materijala koji želite. Tkanje, boja i sadržaj vlakana će napraviti razliku u cjelokupnoj estetici i izgledu vaše nadstrešnice. Isto tako će biti i težina vašeg konačnog odabira tkanine.

Prije nego što odaberete tkaninu, vaše prvo pitanje bi trebalo biti, koji stil baldahina tražite? Da biste odgovorili na to, morate biti svjesni dvije različite težine materijala koji su dostupni za vaš projekat. Bez obzira na sadržaj vlakana, dva faktora koja morate uzeti u obzir su da li je vaša tkanina prozirna ili teška.

Prozirna tkanina je lagana i plutajuća. Takođe je transparentan. Korištenje prozirne tkanine poput mreže od organze ili tila dat će vašoj nadstrešnici romantičan, prozračan, gotovo sanjiv efekat, posebno u kremastim ili suptilnim nijansama žute.

Ove tkanine također mogu stvoriti sliku bajki i fantazije, mladosti i živahnosti. Uparite prozirnost s pastelnom bojom poput nebesko plave ili bebi roze i imate krevet s baldahinom za princezu.

Odabir prozirne tkanine u tamnijoj boji poput tamnoplave ili čokoladno smeđe promijenit će ambijent sobe. Sada imate tračak misterije.

Dok i dalje dodiruju ženstvenu stranu sa prozirnošću tkanine, tamnije boje će podići igru ​​kako bi uključile neke muške atribute. Sada, postoji element dekadencije i više od malog nagovještaja romantike koji ustupa mjesto strasti.

Teška tkanina može dati potpuno novi izgled jednostavnom okviru sa četiri postera. Sa većom težinom materijala, možete stvoriti volumen. Korištenje luksuzne draperije od somota, na primjer, može pomoći u balansiranju prevelike sobe. Stvaranjem elementa u prostoru, vaš krevet i baldahin postaju žarište, a ne praznina sobe.

Teže tkanine su takođe bolje za hladnije prostore. Težina će stvoriti iluziju topline. Povežite to toplom bojom poput crvene i možete stvoriti ugodnu atmosferu na najnižim temperaturama.

Kada je u pitanju vrsta tkanine, izbor je na vama. Možete koristiti bilo koju tkaninu koja vam se sviđa, ali pazite da odgovara onome što želite. Prvo razmislite o ukupnom efektu koji se nadate postići, a zatim odaberite tkaninu koja vam odgovara.

Koja je najbolja tkanina za krevete s baldahinom?

Najbolja tkanina za krevet s baldahinom je ona koja vam daje izgled kakav ste se nadali. Moderne nadstrešnice mogu se izraditi od bilo kojeg materijala. Vaš izbor u konačnici ovisi o uređenju vaše sobe, ličnim preferencijama i stilu nadstrešnice koju ste odabrali.

S toliko dostupnih tkanina i projektom koji može koristiti bilo koju od njih, odabir jedne može izgledati kao zastrašujući zadatak. Pogledajmo neke tkanine koje se češće koriste za nadstrešnice. Provjeravajući ih jedan pored drugog, trebali biste biti u mogućnosti reći koji će biti najbolji za vaš krevet s baldahinom.

1. Čipka

Čipka je delikatna tkanina sinonim za finoću i romantiku. Lebdeća, zamršena priroda čipke čini je idealnim izborom za stvaranje atmosfere gracioznosti, elegancije i očaranosti. Prikladniji za nadstrešnice kojima je potrebna manja količina tkanine, čipka u velikim količinama može biti malo neodoljiva.

2. Svila

Ništa ne uzvikuje luksuznu dekadenciju na isti način kao svila. Jednostavno odiše sofisticiranošću i troškovima. Svila se može koristiti na bilo kojem stilu baldahina kako bi se stvorila elegancija i stil. Možda će vam baldahin pune veličine sa plutajućim zastorima biti malo skuplji ako ga napravite od čiste svile. 

3. Velvet

Tradicionalna tkanina za krevete sa baldahinom, somot je težak materijal sa odličnim zastorom. Stvara osjećaj raskoši i uživanja. Pogodno za bilo koji stil baldahina, obratite pažnju na ukupnu težinu sa ovom tkaninom. Neki baršuni mogu biti neverovatno teški. Ovo bi mogao biti problem ako se vaš tip nadstrešnice oslanja na vješanje sa stropa, a ne na stupove.

4. Chintz

Chintz je pamučna tkanina s cjelokupnim cvjetnim dizajnom. Popularan još 1980-ih, chintz ponovo doživljava porast popularnosti zahvaljujući Cottagecore pokretu. To je još jedna tradicionalna tkanina koja se koristi za krevete s baldahinom koja ima modernu estetiku i privlačnost. Kako je pamuk dostupan u lakim i težim tkanjima, ovaj izbor je idealan za bilo koji stil baldahina. 

5. Tapiserija

Prva tkanina koja vam padne na pamet kada pomislite na krevete sa baldahinom je tapiserija. Iako zapravo nije tkanina, to je tkani dizajn na platnu ili materijal za presvlake. Zbog prirode tkanine, ova je teška. Savršeno za krevete s baldahinom pune veličine u tradicionalnom stilu sa baldahinom, možda će vam dizajn tapiserija biti malo težak za krevete u stilu mekše krune ili polutester.

6. Muslin

Nevjerovatno lagana i prozračna, muslinska tkanina je labavi pamuk koji postaje mekši svaki put kada se pere. Lagano proziran i ima lijepu draperiju, idealan je materijal za kreiranje romantičnih kreveta s baldahinom. Muslin se može koristiti za bilo koji stil nadstrešnice i može se koristiti kao potpuna obloga ili nježne, nježne trake od nježnih swags. U svakom slučaju, muslin će vašoj spavaćoj sobi dati tračak romantike.

7. Gingham

Još jedna pamučna tkanina, gingham, je tkanje lagane do srednje težine dobro poznato po svom dizajnu na ceo put. Dostupan u nekoliko boja, gingham je uglavnom povezan sa stilom uređenja seoskog života. Pletenica u bilo kojoj boji dat će vašoj sobi osjećaj ruralnog šika. Ovaj je popularan izbor za bilo koju nadstrešnicu, ali izgleda posebno impresivno kada se koristi u stilu krune. Zagrlite svoj unutrašnji cottagecore pastelnom jednostavnošću ginghama.

Mogu li se normalne zavjese koristiti za krevete s baldahinom?

Da. Za krevete s baldahinom mogu se koristiti normalne zavjese. Okačiti ih na okvir kreveta isto je kao i okačiti za stubove za zavjese. 

Međutim, moraćete da se uvjerite da je vaš okvir nadstrešnice dovoljno jak da izdrži težinu zavesa. Ovo je posebno važno ako razmišljate o korištenju zavjesa napravljenih od teške tkanine ili je vaša nadstrešnica obješena sa stropa, a ne oslonjena na stupove za krevet.

Zašto napraviti krevet s baldahinom: za i protiv

Kreveti s baldahinom su dizajnerska karakteristika koja može uljepšati svaku spavaću sobu. Kao i kod svakog odabira dizajna, postoje razlozi za i protiv spuštanja niz put nadstrešnice. Pogledajmo prednosti i nedostatke kako biste mogli donijeti informiranu odluku o tome da li će krevet s baldahinom odgovarati vama i vašem životnom stilu.

Za

  • Može začiniti dosadan ili umoran dekor
  • Stvara fokusnu tačku
  • Romantičan ambijent
  • Može se udvostručiti kao mreža za komarce u toplijim klimama

Protiv

  • Vaš odabrani stil možda neće odgovarati vašoj sobi
  • Izgradnja nadstrešnice bi mogla biti skupa
  • Dugotrajno
  • Može uključivati ​​upotrebu alata kao što su bušilice