Ko ima ove stare komade IKEA namještaja sada može odlično zaraditi

U svijetu namještaja, IKEA važi za jeftinog i pristupačnog proizvođača, a kvalitet uglavnom odgovara cijeni.

Ali, oni koji imaju očuvane stare komade IKEA namještaja mogu jako dobro zaraditi. Naime, kolekcionari za retro komade namještaja daju i do 50.000 dolara.

Trenutno su na aukcijama jako traženi stare stolice, police, fotelje… tako da sada svi pretražuju tavane i podrume u nadi da će se naći neki zastarjeli IKEA komad namještaja.

ikea retro

Fotelju “Gljiva” IKEA je predstavila godinu dana nakon otvaranja a onaj koje danas posjeduje može zaraditi i do 50 000 dolara

Su-osnivač dioničke kuće Barnebys Pontus Silverstope, objasnio je da he njihov stari namještaj, za razliku od današnjeg, bio jako dobrog kvaliteta, a dizajn je izdržao test vremena.

Zanimljivo je i to što su neki od najtraženijih predmeta upravo oni koji su se veoma loše prodavali kada su prvi put ugledali svjetlo dana.

nintchdbpict000323166767-e1494584823704

Ostali su predstavljali dio saradnji između firme IKEA i poznatih dizajner, kao što je saradnja sa danskim dizajnerom Vernerom Pantoneom koji je kreirao stolicu koja je koštala 65 dolara, dok se danas set od četiri komada prodaje za više od pet hiljada dolara.

verner pantone stolica

Stolica “Vilbert” koju je dizajnirao Verner Pantone

 

ikea retro fotelja

Ove retro stolice danas koštaju oko 1200 dolara

ikea polica

Polica od tikovine iz 1950-ih sada je procijenjena na preko 3000 eura