Kako se živjelo nekad: Dizajn iz doba Juge

dizajn iz doba juge

Crno-bijeli televizor EI Niš, platnene patike “Startas”, radna obuća “Borosana”, “Poni” bicikl, radio-gramofon, “Iskrin” telefon… dobro su poznati generacijama rođenim šezdesetih i sedamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Predmeti koji bude nostalgiju, nekima za djetinjstvom i dobrim dijelom mladosti, nekima za državom koje odavno više nema, dio su izložbene postavke “Dizajn iz doba Juge – lična sjećanja”, koju je priredilo požarevačko Udruženje “Art distrikt”, uz pomoć mnogobrojnih građana, pišu Novosti.

dizajn juga

Dio izložbenog prostora zauzela je dnevna soba iz sedamdesetih godina, sa foteljama sa drvenim ručkama, lakovanim vitrinama, crno-bijelim televizorom, gramofonskim pločama, modnim magazinima i Titovom slikom na zidu.

Izložene su i kutije od deterdženata za veš “Nila” i “Albus”, štedna kasica Beobanke, metalne kutije za mast, marmeladu, šećer i brašno. Među eksponatima su i najdraže prevozno sredstvo ondašnjih djevojčica i dječaka – “Poni” bicikl, pisaća mašina “Unis”, hauba za kosu, gumene igračke, kutije cigareta i šibica…

dizajn iz doba juge

startas

Postavljeni su i panoi na kojima su predstavljeni predmeti prepoznatljivi u cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji: čuveni “Fićo” i “Jugo”, kuhinje “Marles”, frižider “Obod”, motor “Tomos”, kožna galanterija “Mode” za koju je kreirala čuvena Mirjana Marić, knjige “Mladosti”…

Posjetioci izložbe podsjetili su se i na čuveni crveni kiosk K57 slovenačkog dizajnera Saše Mehtiga, na kojem su se širom zemlje prodavale kuhane viršle, do danas neprevaziđenog ukusa.

stari radio

“Dizajn u doba Jugoslavije velika je, zanimljiva i nedovoljno istražena tema. Ovim projektom željeli smo ne samo da se podsjetimo na tadašnju bogatu industrijsku proizvodnju, već i da pokrenemo istraživanja istorije dizajna i ukažemo na važnost takve teme”, rekla je kustos izložbe Julija Bašić.

Ona se posebno zahvalila “Čuvarima sjećanja”, grupi od 30 Požarevljana, koji su svoje brižljivo čuvane predmete ustupili za potrebe ove izložbe, otvorene uz muziku nekad kultnog Radio Luksemburga.

 

Foto: Facebook/Art District