“Mjesec pozorišta za djecu Kulturica” i u Dragočaju

Zahvaljujući podršci kompanije m:tel, ove godine se mnogobrojnim kulturnim manifestacijama u Banjaluci pridružila još jedna, primarno posvećena djeci, a pod nazivom „Mjesec pozorišta za djecu – Kulturica“.

Osnovna ideja manifestacije je da se djeci iz Banjaluke i okoline još više i bolje približi pozorišna umjetnost, te da se putem igre i zabave stvori navika odlaska u pozorište. Projekat je odličan način da se mališanima omogući spoj zabave i edukacije, jer se kod djece predškolskog i školskog uzrasta primjećuje trend nedovoljne fizičke aktivnosti i predugog sjedenja pred ekranima.

U okviru projekta „Kulturica 2018“, koji je počeo 3. maja, planirane su četiri besplatne predstave. Dvije predstave su već odigrane u Gradskom pozorištu „Jazavac“, a jedna u novootvorenom Domu kulture u naselju Dragočaj u Banjaluci.  Upravo predstava koja je 13. maja odigrana u tom Domu kulture, ono je što ovu lijepu priču čini još značajnijom. Ne samo da je ovo bila prva predstava koju su lokalni mališani imali priliku da pogledaju, već je ovo bio prvi put da je u Dragočaju odigrana neka pozorišna predstava.

Riječ je o predstavi Gradskog pozorišta „Jazavac“ pod nazivom „Put oko svijeta na trotinetu“ (avanturistička bajka za djecu do 100 godina), koja je rađena po tekstu Tode Nikoletića, u režiji Aleksandre Spasojević, a u kojoj igraju Dragana Marić, Vladimir Đorđević i Velimir Blanić. Divna atmosfera podsjetila je najmlađe, ali i one starije, da su djeca najbolji drugari jedni drugima, a prepuna sala i osmijesi na licima razdraganih mališana govorili su više od riječi. Prije same predstave održana je edukativna i zabavna radionica, što je ovom događaju, pored kulturnog i socijalnog, dalo i obrazovni karakter.

Ukoliko niste bili u prilici uživati u jednoj od tri već održane predstave, posjetite Gradsko pozorište „Jazavac“ 24. maja, jer će u 18 časova biti odigrana predstava „Kako su postale ružne riječi“, po tekstu Duška Radovića.