Kako iskoristiti uglove – Ne ignorišite, improvizujte

Jedna od najvećih nedoumica s kojima se suočavamo pri uređenju stambenog prostora svakako je pronalaženje načina da se uglovi i ćoškovi iskoriste.

U svakom stanu, kući, kancelariji, uglovi često ostaju prazni i obično smatramo da je to samo dio bačenog prostora, koji ne može služiti ničemu. Ali, grdno se varamo!

Postoji pregršt ideja koje se mogu iskoristiti i, nećete vjerovati, upotpuniti i dati smisao baš tom ćošku koji vas je nervirao i o kojem ste stalno razmišljali kako da ga uredite da biste kompletirali i upotpunili cijeli ambijent.

Kod stambenih jedinica, naročito kod manjih prostora koji su ograničeni širinom ili visinom, za svaki ugao se može pronaći namjena, samo treba biti maštovit i ne odustajati od ideja koje se nalaze svuda oko nas. Mi ćemo vam malo pomoći da iskoristite svaki centimetar vašeg prostora u domu i ovaj put vam predstavljamo ideje koje će vas inspirisati.

Police, police, police! One nikad nisu dosadne i suvišne. U uglovima se možete igrati raznim oblicima i formama polica, odnosno načina njihovog postavljanja. Manje, veće, otvorene, zatvorene, iz jednog dijela ili više… Zbog specifičnosti prostora, najbolje je izraditi policu po mjeri, mada ni izbor gotovih polica za uglove nije mali.

100_41521

Radni sto u domu ne bi trebalo da zauzima puno prostora. Ako ga smjestite u slobodni ugao, dobro ćete iskoristiti prostor i vizuelno ga odvojiti od ostatka prostorije. I sto je najbolje naručiti po mjeri, a na slici vidite primjer jednostavnog, elegantnog stola koji se sastoji od dvije ploče pričvršćene za zid, čime je fantastično popunjen prazan ugao.

apartment-lovely-pink-floral-work-chair-with-minimalist-white-book-rack-and-classic-computer-corner-table-27-attractive-small-studio-apartment-decoration-ideas-1024x1024

Ugao za čitanje je ušuškani kutak koji bi trebalo da ima svaki dom. Za ovo vam je potrebna odgovarajuća fotelja, koja nije isuviše glomazna, možda tabure i poneki ukras koji će oplemeniti ovaj dio prostora.

d5d6a0b00e1fcaf0eb34ea286b9f36e5

Kada smo već kod toplog i ušuškanog prostora, nikako ne treba zaboraviti kamin. Kamin u uglu umjesto na sredini zida je praktičnije rješenje s obzirom na to da se ne koristi cijele godine, pogotovo u malom prostoru.

1_6

Ako dnevnu sobu ili kuhinju “dijelite” s trpezarijom, u jedan od slobodnih uglova u prostoriji možete smjestiti klupu umjesto klasičnih stolica oko trpezarijskog stola.

fabulous-corner-banquette-in-the-kitchen

Ako budete u prilici da renovirate ili sami gradite svoj životni prostor, razmislite o prozorima na jednom uglu prostorije. Zanimljivo je, drugačije i pruža puno više svjetlosti u odnosu na prozor na jednom zidu.

521cd9f2697ab04a4400869e._w.540_s.fit_

Ako vas nijedna od ovih ideja nije zaintrigirala, znajte da u svakom salonu namještaja imate ormariće, kabinete i konzole trougaonog oblika koji odgovaraju svakom uglu.

51bbdef5dbd0cb1f1e0004c7._w.540_s.fit_

I na kraju, ne zaboravite one najjednostavnije, najjeftinije i najpraktičnije dekore za uglove – biljke. Najlakše ih je pomjerati i mijenjati, a najljepši su ukras prirode.

ScogginHouse_020