Još aktuelni vlasnik “Ključa Grada Banjaluka”: Umičević predložio dobitnike gradskih nagrada i priznanja

Marinko Umičević, odbornik u Skupštini grada Banjaluka, je i ove godine dostavio svoje prijedloge Gradskoj upravi Banjaluke, koje svake godine, povodom Dana grada-22. aprila, dodjeljuje nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima, preduzećima, ustanovama i drugim subjektima, koji su svojim aktivnostima, dostignućima i dobrim djelima to i zaslužili.

Umičević, koji je još aktuelni vlasnik “Ključa grada Banjaluka” i Povelje počasnog građanina Banjaluke, koje mu je uručeno na prošlogodišnjoj manifestaciji povodom Dana Grada, rekao je da smatra da pojedinci koje je on predložio zaslužuju da im se grad oduži priznanjem.

“I ove godine sam dostavio svoje prijedloge Gradskoj upravi Banjaluka i predložio pojedince za koje smatram da su zaslužili da im se na ovaj način oda priznanje. Moj prijedlog za dobitnika Ključa grada sa Poveljom “Počasni građanin Grada Banjaluka” je Robert Dacešin, predstavnik Banjaluke i Republike Srpske u svijetu, koji je obišao oko 90 zemalja i u svakoj od tih zemalja je promovisao naš grad”, poručio je Umičevič. Prema njegovim riječima, prijedlog za dobitnika Zlatnog grba Grada Banjaluka je doc.dr sci.med. Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka, dok je prema njegovom mišljenju prijedlog za plaketu Grada Banjaluka sportski direktor Ženskog rukometnog kluba “Borac” Banjaluka.

“Prijedlog za Plaketu “Sestre Gajić” je sportista i humanista Biljana Nedić, dok su moj prijedlog za nagradu Grada Banjaluka mladima rukometaš RK “Borac” Luka Knežević i rukometašica ŽRK “Borac” Milana Railić.”, rekao je Umičević. On je dodao da se svake godine rado odaziva na prijedlog Grada Banjaluka i dostavljam prijedloge za dobitnike nagrada i priznanja koja se dodjeljuju povodom Dana Grada.

“Zadovoljstvo mi je što su moji prijedlozi više puta bili usvojeni. Na moj prijedlog nagrade i priznanja dobili su Novak Đoković 2015. godine, Željka Cvijanović 2018. godine, Abas Arslanagić 2019. godine. Zatim, Zlatni grb dobili su košarkašica Saša Čađo 2017. godine

i rukometni trener Velimir Petković 2018. Godine. Takođe, nagrada Grada Banjaluka mladima je na moj prijedlog otišla zasluženo u ruke rukometaša Srđana Mijatovića i Arsenija Bubića, te Mihajla Čeprkala 2018. Godine i Bojana Maksimovića 2021. godine”, dodao je on.

Inače, Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka, odbornik u gradskoj Skupštini, ugledni privrednik i priznati sportski radnik, a prije svega veliki čovjek i humanista, dobio je prošle godine “Ključ grada Banjaluka”-najveće gradsko priznanje sa poveljom počasni građanin Banjaluke, koje se dodjeljuje pojedinicima zaslužnim za razvoj grada na Vrbasu.

Dodjelom ovog priznanja, Grad Banjaluka je pokazao da je napokon prepoznao višegodišnji predani rad Marinka Umičevića u privredi, sportu, politici, ali posebno njegov humani rad, koji je gotovo svakodnevan i koji se broji desetinama hiljada uručenih donacija.

Umičević je na čelu jedne od najvećih i najuspješnijih tvornica u Republici Srpskoj, Banjalučanin koji je svoj život posvetio svojoj Banjaluci i tvornici koju uspješno vodi i u kojoj je proveo skoro pola vijeka. Iza njega su desetine hiljada doniranih pari obuće, hiljade i hiljade uručenih donacija u robi i novcu, isto toliko i učešća u raznim humanitarnim projektima. Ovaj čovjek, a na tome mu mnogi mogu samo pozavidjeti, preko tvornice, ali i lično iz svog novčanika pomaže desetine sportskih kolektiva u Republici Srpsko, a volonterski je angažovan u isto toliko sportskih organizacija u Republici Srpskoj i BiH, a da nikada nije od klubova ili sportskih organizacija uzeo niti jednu marku za gorivo ili bilo koji trošak tih angažmana. Svako onaj kome je bila potrebna pomoć, a obratio se njemu, dobio je podršku, a uvijek ima vremena da sasluša i ugosti svakog, od običnog čovjeka, djece iz vrtića, osnovaca, preko srednjoškolaca, studenata, radnika, penzionera, sportista i sportskih radnika, do raznih velikih i malih privrednika i najviših funkcionera, poput direktora, ministara, predsjednika. Njemu nije bitno ko je ko, on gleda ko je čovjek i upravo takva mu je i predložena lista za dobitnike nagrada i priznanja Grada Banjaluka, jer on upravo cijeni uspjeh, upornost i ljudskost.

N. Sp.