Izabran je grad koji će postati prva Svjetska prestonica arhitekture

Glavni grad Brazila ponijeće titulu prve Svjetske prestonice arhitekture u 2020. godini. Titula će se zaslužnim gradovima u budućnosti dodeljivati na svake tri godine.

Svjetska prestonica arhitekture je sasvim nova inicijativa koju je UNESCO pokrenuo zajedno s Međunarodnom arhitektonskom unijom (UIA), nevladinom organizacijom koja povezuje profesionalce širom svijeta, sa kojom sarađuje od početka 1950-ih.

Inicijativa je pokrenuta sa ciljem da se da stvori okruženje za međunarodni forum na kojem će moći da se rješavaju pitanja vezana za kulturu, kulturnu baštinu, urbanizam i arhitekturu. Pored toga, ovaj potez bi trebalo da definiše buduće prestonice arhitekture kao otvorene i kreativne prostore za razmjenu, pronalaske i inovacije, poručuju iz UNESCO-a.

Na ovom projektu, UNESCO i UIA će sarađivati s različitim gradskim institucijama, arhitektima i urbanistima, čelnicima gradske vlade, umjetnicima i piscima. Predviđeno je da se titula Svjetske prestonice arhitekture dodjeljuje na svake tri godine, a svaki naredni forum pratiće nova tema, prenosi Dezeen.

Vodeća tema za 2020. godinu u Riju glasi „Svi svjetovi. Samo jedan svijet“ (All the worlds. Just one world) i direktno je vezana za Agendu održivog razvoja za 2030. godinu. Inicijativa bi trebalo da se bavi pitanjima kao što su očuvanje arhitektonskog nasljeđa u urbanom kontekstu.

Zašto baš Rio?

Rio de Žaneiro je dom više od šest miliona ljudi, koji žive u ekonomski ekstremno nejednakim naseljima, rasprostranjenim duž plaža i oko planina. Grad je poznat po favelama – neplaniranim stambenim naseljima koja su među najvećim, najsiromašnijim i najopasnijim u Južnoj Americi. Nadaleko od njih, drugi stanovnici žive u luksuznim apartmanima uz more.

Ova nejednakost je stavljena u središte pažnje kada je Rio bio domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2016. godine, kada su veliki arhitektonski i infrastrukturni projekti nicali tik do najsiromašnijih četvrti u regiji. Rio je za Prestonicu arhitekture odabran upravo kao grad kontradiktornosti, ali i zbog svoje velike kulturne baštine i neodoljivog prirodnog okruženja.