Italija poklanja preko 100 građevina, ali uz jedan uslov

Ako ste ikada sanjali da posjedujete zamak, sada imate šansu – italijanska Agencija za državnu imovinu želi da vam to i ostvari.

Naime, Italija poklanja više od 100 istorijskih građevina, uključujući i srednjovjekovne zamke, stare kuće, manastire i kule za džabe.

Naravno, postoji jedan uslov.

Svako ko prihvati ovakav velikodušan poklon italijanskih vlasti u obavezi je da taj objekat pretvori u turistički lokalitet kao što je hotel ili spa. Projekat je dio stateškog plana Agencije za državnu imovinu i Ministarstva kulturnog naslijeđa.

Italijanska vlast se nada da će projekat pomoći da se smanji pritisak sa popularnih destinacija poput Rima, Venecije, Milana i Firence. Roberto Ređi kaže da takođe žele da popularizuju manje poznata mjesta u Italiji.

Inače, više od polovine ovih lokacija se nalazi u pješačkim zonama, dok je druga polovina smještena nadomak popularnih biciklističkih ruta što će umnogome olakšati dolazak turista na ova mjesta.

Među ovim lokalitetima nalazi se i “apijanski put” jedan od najstarijih na svijetu i prva direktna ruta koja je povezivala jugoistočnu Italiju i Rim. Rimski pjesnik Publius Papinius Statius nazvao ga je “kraljicom puteva” kojim je putovalo toliko različitih ljudi i toliko mnogo generacija. Iako je djelimično očuvan, put dug 568 kilometara ima bogatu istoriju i prelijepe, pomalo zaboravljene istorijske građevine duž njega.

Svako je pozvan da se prijavi i transformiše ova mjesta u turističke destinacije. Od vas se očekuje konkretan plan na koji će način zgrade biti restauirane i adaptirane. Ako se pak, vaš projekat dopadne italijanskim vlastima imaćete i prava na devetogodišnji najam objekta sa mogućnošću produženja ugovora na još devet. Određeni učesnici sa jako dobrim prijedlozima biće nagrađeni i sa mogućnošću od 50 godina iznajmljivanja objekta.

B92