I pored neuspjeha u NLB ligi: KKI “Vrbas” nastavio košarkašku dominaciju

Igrači Košarkaškog kluba invalida “Vrbas” nisu uspjeli da po osmi put osvoje regionalnu NLB ligu, pošto su proteklog vikenda u finalu, koje je odigrano u dvorani Stožice u Ljubljani, poraženi od ekipe KIK Zmaj iz Gradačca, rezultatom 80:69.

I pored toga, ovaj klub ostaje jedan od najuspješnijih i najtrofejnijih sportskih kolektiva na našim prostorima, koji će uz podršku i uz vođstvo svog predsjednika, neumornog spoortskog radnika i humaniste, Marinka Umičevića, nastaviti da niže sportske uspjehe i na taj način promoviše kako svoj grad Banjaluku, tako i cijelu Republiku Srpsku.

Naime, KKI “Vrbas” je i ovu sezonu završio trofejno, pa su se tako u vitrinama ovog sportskog kolektiva, kojeg sa parketa predvodi kapiten ekipe, sjajna Biljana Nedić, sasvim zasluženo našle titule prvaka BiH, te trofeji kupa BiH i Republike Srpske.

Ponovo su igrači i stručni štab KKI “Vrbas” imali odlične uslove za rad i dobili su sve što im je bilo potrebno, a sve to im je obezbijedio agilni i neumorni predsjednik kluba Marinko Umičević, čijie su zasluge nemjerljive za sve što je ovaj sportski kolektiv ostvario za nešto više od 20 godina postojanja. Taj čovjek je bukvalno, i otac i majka ovog košarkaškog kluba, te ni jednog trenutka ne posustaje i nastavlja da podržava klub koji je za njegove igrače više od kluba i više od sporta svakako.

Naime, osvajanjem tri trofeja ove godine, KKI “Vrbas” je nastavio svoju dominaciju, a malo ih je sreća napustila na finalnom turniru regionalnog takmičenja, gdje je gotovo sve vrijeme trajala rezultatska klackalica. Čas su vodili Banjalučani, čas tim iz Gradačca koji je na kraju zasluženo došao do trofeja. Na igračima KKI “Vrbas” osjetio se i umor, jer su u slovenački glavni grad stigli na samo sat i po vremena prije početka finalnog okršaja, što se svakako odrazilo na ekipu koja je u ovoj sezoni čak pet puta pobjeđivala tim KIK “Zmaj”.

Tako su se iz Ljubljane vratili kao vicešampioni, ali i sa MVP nagradom koja je pripala Anti Štimcu i sigurno je da je i on sam više želio osmu krunu u ovom takmičenju nego ovo priznanje.

Bila je to zanimljiva i neizvjesna finalna utakmica, u kojoj su Banjalučani u 33. minutu imali prednost 62:57, a potom su stali, što je rival iz Gradačca iskoristio i na kraju zasluženo slavio. Najefikasniji u pobjedničkom sastavu bio je Ramo Rekanović sa 34 poena, a u poraženom timu Ademir Demirović postigao je 32 poena. Treće mjesto na finalnom turniru NLB lige pripalo je domaćoj ekipi “Parasport Slovenija”, koja je bila bolja od KK “OSI Paramont” iz Podgorice 70:44. U susretu za peto mjesto KKI “Zagreb” savladao je KKK “Singidunum Crvena Zvezda” 59:50.

“Biće bolje u sezoni 2023/24. Naprijed KKI “Vrbas”!”, poručio je uvijek optimistični Marinko Umičević, koji sa velikim uspjehom predvodi ovaj klub više od dvije decenije. Međutim, ovdje treba naglasiti da se i ovoga puta, sve oko organizacije putovanja i svih drugih troškova KKI “Vrbas” sve opet svelo na Marinka Umičevića, koji je i tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluke, te na još par privrednika koji su pomogli odlazak kluba na takmičenje na kojem će pronositi slavu ne samo kluba, već i Grada Banjaluka i cijele Republike Srpske. Zato je krajnje vrijeme za ozbiljniju institucionalnu podršku od strane Grada Banjaluka, Vlade RS i predsjednika Republike Srpske, kako bi ovaj trofejni klub nastavio putem uspjeha.

Zahvalnost Umičeviću

Finalnim turnirom u Ljubljani okončana je još jedna sezona u regionalnoj NLB ligi košarke u kolicima. Tim povodom Drago Perko koji je i fotograf za potrebe ABA lige, između ostalog, zahvalio se i Marinku Umičeviću, predsjedniku KKI “Vrbas” na svemu što je učinio za ovo takmičenje.

“Finale u Ljubljani je iza nas, sezona je gotova i uspješna zahvaljujući i Vama na čemu smo vam neizmjerno zahvalni”, piše u dopisu kojeg je Drago Perko uputio Marinku Umičeviću kao i fotografije sa finala, čime je još jednom dokazan i prepoznat sportski rad Marinka Umičevića, koji je angažovan volonterski u više sportskih klubova i saveza, samo kako bi im pomogao i kako bi podržao njihove igrače, bez bilo kakve druge namjere.

Umičević uručio Povelje KKI Vrbas

Na finalnom turniru NLB lige u Ljubljani zabilježena je i malu svečanost na parketu dvorane Stožice. Naime, povodom 20 godina postojanja KKI “Vrbas”, predsjednik ovog trofejnog kluba Marinko Umičević uručio je klupske Povelje Gregoru Gračneru i Dani Kastelicu za doprinos u radu banjalučkog kluba.

N.Sp.