Elizabeth Diller je najuticajniji arhitekta na svijetu

Nakon Davida Adjayea i Bjarke Ingelsa, i ove godine Times je na listu „100 najuticajnijih ljudi na svijetu“ uvrstio osobu iz svijeta arhitekture, a ove godine riječ je o Elizabeth Diller.

Ovo je drugi put da se Dillerova našla na ovoj listi. Prvi put, to je bilo 2009. kada su je proglasili „vizionarkom koja postavlja nove trendove u arhitekture“.

Slavna arhitektica je zajedno sa kolegom i partnerom Ricardom Scofidiom 1979. godine osnovala Diller Scofidio + Renfro, interdisciplinarni studio za dizajn, arhitekturu, scenske i vizuelne umjetnosti.

Broad muzej

“Ona zamišlja stvari koje mi ostali moramo prvo da vidimo da bismo u njih povjerovali. Ona metaforu može da pretvori u ciglu i malter… Možda je to zato što je ona žena u sferi u kojoj dominiraju muškarci, ili zato što je izvorno bila konceptualna umjetnica – zajedno sa svojim partnerom u umjetnosti, arhitekturi i životu, Ricom Scofidiom. Koji god bio razlog, Liz vidi mogućnosti gdje drugi vide izazove. Ona može da učini nemoguće!” napisala je za Times Magazin preduzetnica i filantropkinja Eli Broad.

High Lane park

Elizabeth Diller je u svojoj karijeri projektovala veliki broj arhitektonskih objekata, među kojima se ističe grandiozni muzej Broad u Los Anđelesu, kao i High Line park u New Yorku napravljen na mjestu stare nadzemne željeznice. Sljedeće godine, u New Yorku se otvara još jedna izuzetna moderna građevina po projektu Dilllerove.

Alice Tully dvorana

Među značajne projekte ubrajaju se i dvorana Alice Tully, Hypar paviljon, škola The Juilliard u Lincoln centru,  Olimpijski muzej i Dvorana slavnih, Edukativni centar univerzoteta Kolumbija, Muzej slike i zvuka u Brazilu, Julardov kampus u Kini, Centar za kreativne umjetnosti univerziteta Brown…