Novogodišnje druženje „Elektrokrajine“ sa poslovnim partnerima i novinarima

ZP „Elektrokrajina“ Banjaluka je danas, 28.decembra 2015. godine, organizovala tradicionalno Novogodišnje druženje sa poslovnim partnerima, najvećim kupcima i dobavljačima, i predstavnicima medija.

Direktorica „Elektrokrajine“ Seka Kuzmanović je u obraćanju gostima istakla da je preduzeće u 2015. godini nastavilo sa poboljšanjem poslovno-finansijskih rezultata, što se vidi kroz nekoliko najvažnijih pokazatelja.

Kao prvo nastavili smo trend smanjenja distributivnih gubitaka kroz stalne aktivnosti na kontroli i izmještanju mjernih mjesta, otkrivanju neovlaštene potrošnje, uvođenju daljinskog očitavanja, te sanaciji postojeće i izgradnji nove distributivne mreže.

Očekujemo da će distributivni gubici na kraju 2015. godine iznositi oko 14 odsto, što je najniži nivo u poslijeratnoj istoriji „Elektrokrajine“.

Drugi važan pokazatelj poslovanja je nivo naplate koji je konstantno tokom godine prelazio 100 odsto, uključujući i naplatu potraživanja po sklopljenih reprogramima.

Što se tiče finansijskih rezultata, procjenjujemo da ćemo 2015. godinu završiti sa prihodima i neto dobiti približnima prošlogodišnjim.

„Elektrokrajina“ veliku pažnju posvećuje investicijama, prije svega u izgradnju nove i sanaciju postojeće distributivne mreže, za šta smo u prvih devet mjeseci 2015. godine izdvojili oko 13,8 miliona KM.

Značajna sredstva smo uložili i u nabavku nove mehanizacije i izgradnju poslovnih objekata, a sve u cilju kreiranja uslova za efikasnije i ekonomičnije poslovanje, te poboljšanja bezbjednosti i uslova za rad zaposlenih.

Krajem jula smo završili izgradnju i otvorili novi objekat Poslovnice preduzeća u Ribniku sa 223 metra kvadratna upotrebne površine, dok sutra svečano otvaramo novoizgrađeni objekat Poslovnice Čelinac površine 444 metara kvadratnih sa garažama i skladištem od 178 kvadrata. U ove namjene uložili smo više od 750.000 KM vlastitih sredstava.

Početkom 2015. smo završili najveći investicioni ciklus u nabavku i modernizaciju voznog parla u zadnjih nekoliko decenija vrijedan više od 4,6 miliona KM. Naime, u toku prošle i u prva tri mjeseca ove godine nabavljena su ukupno 83 vozila (kamioni sa dizalicama i prikolicama, teretna vozila sa korpama, terenska vozila, traktor Džon Dir, “labudica” i putnička vozila) koja su raspodjeljena svim radnim jedinicama.

Što se tiče planova „Elektrokrajine“ za 2016. godinu, oni se prije svega odnose na nastavak trenda poboljšanja poslovnih i finansijskih pokazatelja.