Dr Biljanović: Bez liječenja parodontalne bolesti dovode do gubitka zuba

Jedno od najčešćih oboljenja u ustima su oboljenja desni.

Parodontalna bolest je hronična progresivna bolest koja zahvata zubno meso i ostale potporne strukture zuba, te u terminalnom stadiju dovodi do klimavosti i ispadanja zuba.

Procjenjuje se da više od 50% ljudi ima neku formu parodontalne bolesti. Veliki dio populacije nije ni svjesno toga jer u ranim fazama bolesti, simptomi skoro da nisu ni prisutni.

Dr Tanja Biljanović, iz Centra za savremenu i estetsku stomatologiju “Dr Biljanović” kaže da su parodontalne bolesti set polimikrobnih bolesti obilježene upalom gingive koja je uzrokovana dentalnim plakom\biofilmom, a koja bez liječenja može rezultirati gubitkom potpornih parodontalnih tkiva, gubitkom kosti i na kraju gubitkom zuba.

“One podrazumijevaju kombinaciju bakterijske infekcije, imune reakcije domaćina i metabolizma kosti, kao i genetske i faktore rizika okoline. Važnost bakterijskog plaka za nastanak i progresiju parodontalnih bolesti opšte je poznata. I dok se više od 400 vrsta bakterija može pronaći u usnoj šupljini, samo određene patogene vrste proizvode materije štetne za gingivalna tkiva”, kazala je dr Biljanović.

Prema njenim riječima bez intervencije ili liječenja potporna tkiva biće razorena, doćiće do stvaranja kliničkih džepova, resorpcije kosti, te na kraju gubitka zuba.

“Ako se ne uklanja, biofilm će izazvati hroničnu upalu gingive i parodontalnog tkiva. Klinički se upala manifestuje kao crvenilo, otok i krvarenje po sondiranju. Međutim na molekularnom i ćelijskom nivou upalni proces definisan je upalnim infiltratom i otpuštanjem raznih citokina”, navodi ona.

Kako kaže dr Biljanović, osnovni uzrok nastanka upale gingivalnog tkiva jeste prisutnost biofilma na  prelasku zub-gingiva.

“Zna se da produkti bakterija iz biofilma iniciraju  lanac reakcija u tkivu koji dovodi do odgovora domaćina kao i do destruktivnih procesa. Sada se postavlja pitanje kako sami pacijenti mogu bolje kontrolisati biofilm kod kuće. Odgovor je vrlo jednostavan. Kontrola biofilma počinje dnevnom oralnom higijenom. Mehaničko čišćenje zuba i susjednih gingivalnih tkiva uklanja naslage biofilma\plaka koje su se stvorile od protekle seanse oralne higijene, u roku od nekoliko sati od temeljnog čišćenja zuba”, kaže dr Biljanović.

(Aldijana Mirković)