Dodatna podrška EBRD i EU malim preduzećima u Bosni i Hercegovini

Kreditna linija u vrijednosti od 5 miliona evra za UniCredit Bank a.d. Banja Luka za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća

  • Kreditna linija u vrijednosti od 5 miliona evra za UniCredit Bank a.d. Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • Finansiranje za pomoć malim i srednjim preduzećima u povećanju konkurentnosti i ispunjavanju standarda EU
  • Evropska unija finansira tehničku podršku i daje podsticajnu podršku u visini do 15 odsto iznosa kredita

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) produžava kreditnu liniju sa UniCredit Bank a.d. Banja Luka u Bosni i Hercegovini u iznosu do 5 miliona evra za poboljšanje pristupa finansijama za mala i srednja preduzeća (MSP).

Kredit se odobrava u skladu sa Programom konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz koji mala i srednja preduzeća na lokalnom tržištu mogu pristupiti dobro strukturiranim finansijama, kao i podsticajnoj podršci u iznosu do 15 odsto iznosa kredita, čineći svoja ulaganja pristupačnijima.

Malim preduzećima koja učestvuju biće ponuđena i tehnička pomoć u pripremi i sprovođenju njihovih ulaganja. Donacije i tehničku pomoć finansira Evropska unija (EU).

UniCredit Bank a.d. Banja Luka će plasirati kreditna ​​sredstva malim i srednjim preduzećima u investicione svrhe, kako bi mogli unaprijediti svoje proizvodne pogone s ciljem usklađivanja sa standardima EU u oblastima kao što su zaštita okoliša, sigurnost radnika i kvaliteta proizvoda. Najmanje 60 odsto kredita biće usmjereno ka investicijama koje podržavaju zelenu tranziciju.

Finansiranje će povećati konkurentnost preduzeća na lokalnom tržištu i pružiti im veće mogućnosti za uspjeh na domaćem, regionalnom i međunarodnom tržištu.

UniCredit Bank a.d. Banja Luka je jedna od najvećih banaka u Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta koji čine Bosnu i Hercegovinu. Banka ima 36 filijala koje pokrivaju gotovo sve veće gradove i ima 435 zaposlenih. Banka je partner EBRD -a od decembra 2014. Ovo je treća kreditna linija koju je EBRD pružila UniCredit banci u Bosni i Hercegovini u okviru programa.

Manuela Naessl, čelnica EBRD-a u Bosni i Hercegovini, rekla je: „Veliko nam je zadovoljstvo što smo danas potpisali ovaj ugovor o novoj kreditnoj liniji i podržali jačanje realne ekonomije u Bosni i Hercegovini zajedno s našim dugogodišnjim partnerom Unicredit Bank a.d. Banja Luka. Prevazilaženje pandemije Covid-19 podrazumijeva da preduzeća moraju ponovo početi ulagati, a ova kreditna linija će podržati lokalna mala i srednja preduzeća u ulaganju, te obnoviti ekonomiju i učiniti je jačom, otpornijom, zelenijom i konkurentnijom.“

Gordan Pehar, predsjednik Uprave UniCredit Bank a.d. Banja Luka, povodom potpisivanja novog ugovora sa EBRD-om istakao je: “Veliko nam je zadovoljstvo što i na ovaj način potvrđujemo našu dugogodišnju saradnju sa EBRD-om koji nas je još jednom prepoznao kao strateškog partnera na lokalnom tržištu. Od početka naše saradnje, osigurali smo 37 miliona evra kroz različite povoljne kreditne linije za podršku našim klijentima i zajednici. Vjerujemo da će nam dodatnih 5 miliona evra sredstava omogućiti da nastavimo pružati podršku domaćoj ekonomiji, te razvoju kompetencija i potencijala privrednih subjekata. Nastojimo biti u službi naših klijenata i zajednice, te uvijek činiti pravu stvar.”

 

Od početka rada u Bosni i Hercegovini 1996. godine, EBRD je uložila više od 2,7 milijardi eura u 190 projekata širom zemlje.

(PR)