Deborah Berke Partners transformiše gradsku kuću u Brooklyn Heights živahnim umjetničkim djelima

Nije često da arhitekte imaju priliku da rade sa pronicljivim klijentom koji ima izvrsno umjetničko i dizajnersko znanje i još uvijek je otvoren za nove ideje. Ali za tim u nagrađivanoj firmi Deborah Berke Partners, to je upravo ono što su pronašli kod Stevena Holleya, istaknutog njujorškog advokata sa ozbiljnom kolekcijom umjetnina i ljubavlju prema arhitekturi.

 

FOTOGRAFIJA: CHRIS COOPER

 

FOTOGRAFIJA: DEBORAH BERKE PARTNERS

 

Prije šest godina, Holley je razmišljao o preseljenju sa užurbanog Union Squarea na Menhetnu u mirniji Brooklyn Heights – poznat po svojim zgodnim istorijskim gradskim kućama – kada je naišao na stambenu kuću grčkog preporoda iz 1834. sa ciglom i zabavnom prošlošću. Ispostavilo se da je petospratnica bila u vlasništvu Katoličke crkve i da je u njoj boravila grupa časnih sestara od 1969. godine.

Nažalost, prebivalište od skoro 5.000 kvadratnih stopa, smješteno u zelenom istorijskom okrugu Brooklyn Heights, bilo je usitnjeno u niz malih soba i očišćeno od gotovo svih originalnih detalja. „U osnovi smo morali da ga uništimo jer je bio u tako lošem stanju“, prisjeća se Holley, koji ukazuje na renoviranje pariškog arhitekte Josepha Diranda kao inspiraciju za preuređenje. “Nismo željeli da ga pretvorimo u bijelu kutiju.” Srećom, Holley je tačno znao ko bi mogao da uvede vremešnu kuću u 21. vek: Deborah Berke Partners, firmu sa kojom je radio kada je gradio svoju vikendicu u Quogueu u Njujorku.

 

FOTOGRAFIJA: DEBORAH BERKE PARTNERS

 

FOTOGRAFIJA: DEBORAH BERKE PARTNERS

 

„Uvijek smo znali da će interijeri biti moderni i da će arhitektura umanjiti nagoveštaj grčkog preporoda,“ objašnjava Arthi Krishnamoorthy, partner u firmi koja je predvodila projekat. Prvi red posla bio je vraćanje fasade u njen izvorni sjaj, a zatim spuštanje unutrašnjosti do stubova. „Strukturno gledano, to je bila ispravna odluka“, kaže Holley.

Krishnamoorthy i tim su takođe dobili dozvolu da izgrade krovni dodatak obložen cinkom – povučen tako da se ne vidi s ulice – koji se može pohvaliti pogledom na Bruklinski most i Kip slobode. Ovaj prostor na gornjem spratu, koji ima krovni prozor i terasu, bio je ključan u omogućavanju da se svjetlost filtrira kroz kuću niz senzualno novo stepenište. „Ograda je tradicionalna i izgleda čisto, ali nije potpuno modernistički dodatak“, kaže Holley.

Dvogodišnje renoviranje razriješilo je neravni tlocrt, koji sada ima velikodušno opremljen nivo salona s puno prostora za zabavu, primarni apartman na cijelom spratu sa garderobom i kuhinju na nivou vrta s novim stražnjim zidom i staklom vrata koja se otvaraju na terasu. (Gunn Landscape Architecture je upravljala vanjskim prostorima.)

Pružaju dozu prirodne ljepote bogato ukrašeni kamini Grigio Carnico, koji su usidreni u nekoliko prostorija, dok ostali arhitektonski procvat uključuju graciozne krune i zidne obloge, kao i nove okvire prozora i vrata koji utjelovljuju interijere s osjećajem mjesta. „Želeli smo da istaknemo čistoću kamena i da se uverimo da nameštaj nije u suprotnosti sa arhitekturom,“ objašnjava Krishnamoorthy.

 

FOTOGRAFIJA: DEBORAH BERKE PARTNERS

Naravno, glavni među prioritetima bilo je predstavljanje Holleyjeve dinamične umjetničke kolekcije, koja uključuje radove Phillipea Cognéea, Patricka Jacobsa, Roxy Paine, Elliott Greena i Dawn Clements. „Postojala je snažna svijest o tome da postoje dobri umjetnički zidovi“, kaže Krishnamoorthy. U tu svrhu, upotrijebili su neutralnu paletu koristeći Farrow & Ball sive, žute i svijetloplave koje su se mogle nanijeti slojevima, a istovremeno su omogućile da se radovi, uključujući nekoliko novih dodataka, ističu.

Izdvajamo iz kolekcije prugasti akrilni panel engleskog umjetnika Terryja Haggertyja, koji visi iznad jednog od kamina; neonska ručna zidna instalacija čileanskog umjetnika Ivana Navarra; i svjetleće platno američkog slikara Spensera Fincha, smješteno u blagovaonici, koje igra protiv objekta Damiana Aquilesa.

“Proveli smo dan odlučujući kuda će stvari ići”, prisjeća se Holley. “Ali sakupljao sam s okom gdje bi svaki mogao pripadati.” A sada kada je renoviranje završeno, svi novi dodaci će morati da pronađu drugi dom. „Već mi je ponestalo prostora na zidu“, kaže on kroz smijeh.

 

galeriemagazine