Danas se obilježava Međunarodni dan bez automobila

Danas se obilježava Međunarodni dan bez automobila, posvećen podizanju svijesti stanovništva o ekološkim vidovima saobraćaja i kretanja po gradu.

Međunarodni dan bez automobila je prvi put obilježen za vrijeme naftne krize 70-ih godina, mada su intenzivnije akcije evropske zemlje počele da ga obilježavaju 90-ih godina. Danas se obilježava u više od 1500 evropskih gradova, a cilj mu je da ukaže na pretjerano korišćenje automobila, naročito u gradovima.

Širom Europe tako se promovira razvoj biciklizma, pješačenje, uopće kretanje kojim se ne ugrožava okoliš.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana bez automobila, danas će na Vrelu Bosne u Sarajevu biti održana biciklijada na kojoj učestvuju učenici ilidžanskih osnovnih i srednjih škola.

Start biciklijade je na početku Velike aleje kod fijakerskog stajališta u 11 sati, a vozi se do izvorišta Vrela Bosne i nazad.

Osim učenika, biciklijadi se mogu priključiti svi zainteresovani građani, saopćila je Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, koja je organizator događaja.

Grad Banja Luka će i ove godine brojnim aktivnostima obilježiti Međunarodni dan bez automobila – 22. septembar, s ciljem da se ukaže na značaj zdrave životne sredine i održivi razvoj.

U centru Banje Luke danas će u vremenu od 11.00 do 13.00 sati biti obustavljen saobraćaj za sva motorna vozila, osim za autobuse javnog prijevoza, u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Narodnog pozorišta RS do hotela „Palas“.

Od brojnih aktivnosti povodom ove manifestacije, koju zajednički organizuju Grad Banja Luka, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS i Auto-moto savez RS predviđen je i besplatan prijevoz za putnike, koji u navedenom periodu (od 11.00 do 13.00 sati) uđu u autobuse na stajalištima kod Robne kuće „Boska“ ili kod „Pošte“.

Na taj način daje se prednost ovom vidu saobraćaja i želi se skrenuti pažnja građanima da se opredijele za što češće korištenje javnog prevoza umjesto putničkih automobila.

U tom periodu, bit će izvršeno mjerenje aerozagađenja pokretnom ekološkom stanicom u parku „Petar Kočić“.

I ove godine, u Banjoj Luci će biti organizovano biciklističko takmičenje na poligonu spretnosti, koje predstavlja vid rekreacije kroz zabavu, ali i promociju biciklističkog prijevoza kao zdravog načina života i promocije „ekoloških“ prijevoznih sredstava.

Ove aktivnosti se održavaju povodom obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti koja traje od 16. do 22.septembra, a ovogodišnji slogan je: „Biraj. Mijenjaj. Kombinuj“.