Čuveni L-oblik idealno rješenje za svaku kuhinju

Kuhinja je srce doma i odavno ne predstavlja samo prostor za kuvanje i pripremu hrane. To je mjesto gdje se porodica okuplja da nadoknadi izgubljeno vrijeme, zona za prijem gostiju, ali i mjesto gdje se mogu izvršavati neki drugi poslovi. Zbog svega toga, apsolutno je neophodno stvoriti fleksibilno, udobno i efikasno okruženje za višenamensku upotrebu kuhinje.

 

Postoji mnogo dobrih razloga zašto je raspored kuhinje u obliku slova L jedan od najpopularnijih dizajna kuhinje. Raspored u obliku slova L funkcioniše u kuhinjama svih oblika i veličina i jedan je od najergonomskijih dizajna za efikasan radni tok. Pomenimo i to da kuvari posebno vole ovaj osnovni raspored, iz prostog razloga jer im on smanjuje vreme hoda između frižidera, šporeta i sudopere.

Baš kao što mu i samo ime kaže, raspored kuhinje u obliku slova L definisan je sa dva zida – jednim dužim i jednim kraćim koji se spajaju i formiraju slovo L. Obično duž onog dužeg zida imate većinu svog radnog prostora i ormariće za skladištenje, dok uz kraći zid dobijate manje radnih površina i dovoljno mjesta za smještaj samo jednog uređaja – najčešće šporeta.

Kuhinjski radni trougao (takođe poznat kao kuhinjski trougao ili zlatni trougao) je jednostavan koncept koji kaže da frižider, šporet i sudopera trebaju da formiraju trougao unutar rasporeda vaše kuhinje. Ideja je da se stvori ergonomski efikasno radno okruženje i smanji udaljenost između radnih stanica.

 

Kada dodate svoje glavne kuhinjske uređaje kao što su frižider, šporet i sudopera, moraćete da razmislite koliko dodatnih uređaja želite da uključite u svoj dizajn. Lista je gotovo beskrajna, od mašina za pranje sudova i malih frižidera za piće ispod pulta do manjih predmeta kao što su tosteri, mikrotalasne pećnice i aparati za kafu.

Imajte na umu da mali uređaji koji ne idu ispod pulta oduzimaju prekopotreban prostor na radnoj površini – ovo je posebno važno ako radite sa malim dizajnom u obliku slova L. Pošto postoje tri faze za kreiranje obroka (priprema hrane, kuvanje i čišćenje), trebalo bi da rezervišete i tri radne površine za svaku fazu. Poželjno je da svaka od njih bude blizu vaša tri glavna uređaja – frižidera, šporeta i sudopere.

 

Po dizajnu, raspored u obliku slova L ograničava vas na samo dva reda gornjih i donjih ormarića. U poređenju sa dizajnom u obliku slova U ili G, ovo može dovesti do ograničenih mogućnosti skladištenja. Naročito u malim stanovima. Pametno rešenje za kuhinju u obliku slova L je da se ide poprečno i složi dodatni red ormarića iznad postojećeg. Naravno, ovo prvenstveno dobro funkcioniše ako vaša soba ima visoke plafone.

 

Dodavanje ostrva tradicionalnom rasporedu kuhinje u obliku slova L daje vam najbolje od oba svijeta. Zadržavate otvorenost i efikasnost dizajna, a istovremeno stvarate dodatni prostor na radnoj površini, povećavate opcije sjedenja, i definitivno obezbjeđujete više skladišta svojoj kuhinji.

Takođe možete da dodate veliku radnu površinu na svoje ostrvo da biste napravili odličan prostor za pripremu hrane. Jedini savjet je da pokušate da ne ugrozite efikasnost vaše kuhinje ometanjem radnog trougla.