„BX kamen“ na 23. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru (FOTO)

U Mostaru je u utorak, 5. aprila, otvoren 23. Međunarodni sajam privrede, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije korona virusa.

Sajam je otvorio ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, koji je naglasio da na ovoj manifestaciji učestvuju predstavnici 24 mađarske kompanije, s ciljem dodatnog jačanja saradnje između BiH i Mađarske.

Na ovom sajmu, koji je najvažniji privredni događaj u BiH i jedan je od najznačajnijih na ovim prostorima, prisustvovale su brojne delegacije iz BiH, regiona i svijeta. Na sajmu, koji raspolaže sa 30.000 metara kvadratnih izložbenog prostora svoje potencijale predstavlja 750-800 izlagača iz BiH, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Poljske, Grčke, Italije, Slovenije, Albanije, Kine, Turske, Izraela, NJemačke. Među izlagačima je i kompanija „BX kamen“ iz Jajca.

„Nama je značajno učešće na Sajmu u ovom dijelu BiH, s obzirom na bogatu tradiciju upotrebe kamena u Hercegovini“, kazala je Neda Oroz, menadžer prodaje u kompaniji „BX kamen“.

Ona je istakla da su posjetiocima najzanimljiviji dekorativni i tumbani kamen, ali i ostali proizvodi iz ove kompanije.

Posebnu pažnju privlači sam štand, za čije uređenje je zadužena arhitekta Jovana Kežić.

„Ostvarili smo značajne kontakte i dogovorili saradnju sa uspješnim pojedincima i subjektima, tako da naše učešće na sajmu već ima pozitivan ishod“, ističe Oroz.

Na ovom sajmu se tradicionalno predstavljaju privredni subjekti iz skoro svih grana privrede, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, te IT sektor i elektroindustrija.

Sastavni dio Mostarskog sajma su i tradicionalne podsajamske manifestacije, među kojima je Sajam turizma, na kojem se promoviraju autohtona domaća vina i turistička ponuda.

Sajam je takođe mjesto održavanja bilateralnih političkih razgovora, privrednih konferencija, skupova, prezentacija i gastronomskih takmičenja i kulturno-zabavnih sadržaji za sve generacije.

(A.M.)