BOJAN RANKIĆ: Montažni kontejneri EKObox odlično rešenje za sve potrebe savremenog čovjeka

Montažni kontejneri inovativno su i ekološki prihvatljivo rješenje za moderan život pružajući funkcionalnu i pristupačnu opciju za stanovanje ili rad koja se može lako transportovati i postaviti na gotovo svakoj lokaciji.

Kompanija EKObox ovaj svjetski trend prenijela je u Republiku Srpsku, gdje je definitivno postala primjer uspješnog poslovanja i kvaliteta.

Pored svoje prilagodljive prirode, montažni kontejneri ove kompanije otporni su na sve vremenske prilike, sposobni da izdrže oštre klime. Uz luksuzan dizajn, privremeni ili trajni, stambeni ili poslovni prostor je na nekoliko koraka od vas u najboljoj izradi kompanije EKObox.

S Bojanom Rankićem, vlasnikom kompanije EKObox smo razgovarali o tome zašto su montažni kontejneri uvijek dobar izbor, koje modele trenutno možemo pronaći u njihovoj ponudi i u koje svrhe se ovi objekti mogu koristititi.

Montažni kontejneri odličan su izbor za privremeni ili trajni prostor. Uglavnom se povezuju sa kancelarijskim, sanitarnim ili magacinskim prostorom, međutim oni su namijenjeni i za kompletan boravak i život u njima. Kolika je potražnja za montažnim kontejnerima kod nas i u koje svrhe se najčešće koriste?

RANKIĆ: Veoma nam je drago što smo uspeli da ovaj svetski trend približimo i ljudima sa ovih prostora. Brzina života  manjak slobodnog vremena koji je potrebno izdvojiti za izgradnju poslovnog ili stamenog prostora doveli su do toga da su naši proizvodi sve češće prepoznati kao odlično rešenje za sve potrebe savremenog čoveka i veoma lako primenjivi u svim granama privrede, od poljoprivrede, građevinarstva, zdravstva, do prosvete, turizma i saobraćaja gde se koriste u drumskom, rečnom, pa i vazdušnom saobraćaju. Naše proizvode sve češće možete sresti i na aerodromima. Ovo vam dovoljno govori o njihovoj univerzalnoj svrsi, a samim tim i o njihovoj potražnji.

Ustupljena fotografija

Vodeći ste proizvođač kontejnera i modularnih objekata u regionu. Koliko modularnih jedinica proizvodite na godišnjem nivou i koje modele imate u ponudi trenutno?

RANKIĆ: Ponosni smo na uspeh koji je naš tim postigao sa naša dva proizvodna pogona u Srebrenici i Brusu. Plan nam je da u ovoj godini proizvedemo 4.000 odvojenih modularnih jedinica. U ponudi imamo kancelarijske modele, u smislu poslovnog, prodajnog prostora, biroa, upravnih zgrada, menza, hala, radionica, škola, magacinske i sanitarne modele, garažne, stambene modele u smislu vikendica, turističkih objekata, ali i za smeštaj radnika na terenu za čim je sve veća potražnja.

Koji je rok isporuke modularnih objekata?

RANKIĆ:Rok isporuke modularnih objekata zavisi od veličine, kompleksnosti i složenosti samog objekta. Uglavnom je 7-15 dana, a neke od tipskih modela imamo na stanju na našim prodajnim placevima u zemlji i regionu.

Koju opremu posjeduju montažni kontejneri kompanije “EKObox” i da li funkcionalnost montažnih jedinica prati estetiku?

RANKIĆ: Svu opremu koju možete da zamislite u svom poslovnom prostoru ili domu može da poseduje i naš modularni objekat. Funkcionalnost samog objekta, kao  estetski izgled zavisi od zahteva klijenta, gde naši zaposleni iz prodajnog tima uvek mogu pomoći stručnim savetima i predlozima kako bi došli do najboljeg rešenja za naše klijente i njihove potrebe.

Ustupljena fotografija

Kontejneri kompanije “EKObox” plasirani su pored domaćeg i regionalnog tržišta i na tržište EU. Da li je u planu proširenje prozivodnje?

RANKIĆ: Sa prošlogodišnjim proširenjem proizvodnih kapaciteta i otvaranjem novog proizvodnog pogona u Brusu od 8.000m2, kao i ovogodišnjim proširenjem proizvodnog pogona u Srebrenici gde smo uz pomoć Vlade Republike Srpske i opštine Srebrenica povećali naš proizvodni kapacitet izgradnjom nove proizvodne hale zadovoljavamo sve trenutne zahteve tržišta na kojima smo prisutni. Pokrenuli smo nove proizvodne placeve u Zagrebu i Podgorici, pokrenuli smo i novo predstavništvo u Nemačkoj, Mađarskoj i Holandiji, a pregovaramo i o novom predstavništvu u Italiji. Kao što je već svima poznato EKObox pod svojim brendom već posluje u Sloveniji kao EKObox Slovenija,Švajcarskoj kao EKObox-CH i u Austriji kao EKObox-AT na koji smo izuzetno ponosni. Tu smo u poslednjih godinu dana pokrenuli pet novih prodajnih placeva u Gracu, Beču, Lincu, Salzburgu i Klagenfurtu, gde smo trenutno druga kompanija iz oblasti modularne gradnje.

Ustupljena fotografija

Svjedoci smo da se građevinska industrija brzo razvija, a vaši montažni kontejneri su prisutni kao stambeni, ali i poslovni objekti. Koliko se teško danas pozicionirati i biti aktivan dio velikih projekata?

RANKIĆ: Sa ovim proizvodnim kapacitetima i ljudstvom na koje sam jako ponosan i kojima se ovim putem javno zahvaljujem, nemamo problema da se dobro pozicioniramo na velikim projektima, jer je tu ključna naša brzina, kvalitet i profesionalnost koja može da prati sve velike projekte u regionu i šire. Da naglasim da nije bilo lako doći do ovog nivoa ni meni, ni mom timu. I dalje mnogo truda ulažemo da sve dogovoreno ispoštujemo. Trenutno smo najponosniji na jedan od naših najvećih projekata, izgradnja naplatnih stanica i upravnih zgrada na velikim regionalnim deonicama u Republici Srbiji na kojima učestvuju obe naše kompanije.

Ustupljena fotografija

Prepoznati ste kao kompanija koja zajedničkim radom i kolegijalnošću niže poslovne uspjehe. Koliko zaposlenih trenutno imate i koliko je bitno njegovati timski duh i stimulisati zaposlene?

RANKIĆ: Trenutno zapošljavamo blizu 200 radnika u naše dve kompanije EKObox d.o.o. Srebrenica, Fourb d.o.o. Brus i prodajnom timu EKObox d.o.o. Beograd. Svaki dan se taj broj povećava. Firma je živa stvar i neophodno je negovati timski duh svaki dan, stimulisati svakog pojedinca u svakom sektoru. Svaki pojedinac je zaslužan za uspeh koji firma postiže i kada je svaki taj pojedinac zadovoljan i srećan na poslu uspesi se samo nižu. Firma nije jedan čovek.

Kakvi su planovi i ciljevi za naredni period?

RANKIĆ: Plan nam je da u narednom period povećamo svoju prisutnost na velikim projektima zapadnoevropskog tržišta izgradnjom modularnih kampova za smeštaj ljudi s obzirom na to da smo razvili naš novi proizvod pod nazivom FOURB-HOME modularne kuće koje su već sada na tom tržištu probudile veliko interesovanje, kao i prisutnost na tržištu regiona otvaranjem novih prodajnih placeva kako bi naše proizvode sve više približili fizičkim licima, što će svakako povećati potrebu za novim radnim mestima, a vremenom ko zna, možda i za nekim novim proizvodnim proširenjem.

Ustupljena fotografija

(Aldijana Mirković)