Bivši monah već pedeset godina sam gradi svoju katedralu

Bez ikakvih crteža, planova ili pomoći arhitekata, 88-godišnji Justo Gallego Martinez već pedeset godina sam samcat gradi svoju katedralu u malom mjestu u Španiji zvanom Mejorada del Campo.

 

Martínez je na ideju o izgradnji katedrale došao nakon što je zbog bolesti u svojoj ranoj dobi morao napustiti samostan, ali je ipak svoj život želio posvetiti Božjoj službi. U namjeri ga nije omelo ni to što nikada nije studirao arhitekturu ili građevinarstvo, niti je imao podršku službene crkve.

 

Kako bi sakupio nešto novca za početak rada, prodao je neke od svojih nekretnina a na preostalom zemljištu počeo je graditi, koristeći doslovno sve što je mogao naći, od starih kartonskih kutija i limenki do komada željeza. Kao inspiracija poslužile su mu slike srednjovjekovnih sakralnih građevina.

 

Gradnji je posvećen toliko, da njegov radni dan počinje već u pola četiri ujutro, tako da je gradilište postalo i njegov dom.

 

Glavna kapija otvorena je od jutra do večeri tako da su svi posjetioci dobrodošli, a ukoliko žele mogu i donirati novac za izgradnju.

 

Katedrala je još uvijek daleko od završetka, ali već sad izgleda spektakularno sa svojih 40 metara visine, tornjevima i dvorištem.

 

 

Izvor – boredpanda.com