Predstavljen Atlas narodnog graditeljstva u Republici Srpskoj

atlas narodnog graditeljstva

Knjiga “Atlas narodnog graditeljstva Republike Srpske”, čiji su autori Milijana Okilj i Snježana Gligorić, predstavljena je sinoć u Banjaluci u organizaciji Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Direktor Zavoda Slobodan Nagradić rekao je da je riječ o knjizi koja je nastajala duži niz godina jer su autori, Okiljeva, koja je arhitetka, i Gligorićeva, koja je etnolog, radile na tom djelu više od decenije.

“Značaj ove knjige je to što je prvi put na jednom mjestu sabrano sve što je izraz narodnog graditeljstva, prije svega u ruralnim područjima Srpske, u prvom redu svjetovnog, te sakralnog graditeljstva. Naročito su obrađeni primjeri crkava brvnara koje su specifičnost Balkana“, rekao je Nagradić.

On je naveo da su autori detaljno radili na izgledu, funkciji, kapacitetima i arhitektonskim osobenostima crkvi brvnara u više mjesta.

“U najkraćem, riječ je o zapaženoj publikaciji kojom se izdavač, Zavod, legitimiše kao ozbiljna ustanova, a autorke potvrđuju da suvereno vladaju ovom materijom. Mi ćemo se, kao izdavač, potruditi da ovu knjigu dostavimo posredstvom Narodne biblioteke Srpske do onih koji ovu knjiugu mogu plasirati i u inostranstvo, putem naših predstavništava i institucija”, naveo je Nagradić.

Recezent knjige Milenko Stanković rekao je da jesu na neopravdan način narodno graditeljstvo i selo došli u zapećak, odnosno u poziciju da propadaju i nestaju.

Prema njegovim riječima, svjetovno i sakralno graditeljstvo koje je zabilježeno, kao i privredni objekti, su veoma vrijedni, a mogu poslužiti kao inspiracija u graditeljstvu i danas.

Milijana Okilj rekla je da je većina objekata predstavljenih u atlasu, usljed dugogodišnje nebrige prema toj vrsti graditeljstva, u ruiniranom stanju.