Banjalučanka Dasha Gajić objavila knjigu o prvim damama SAD-a

Promocija knjige “Prve dame – uticajne Amerikanke: Od Marthe Washington do Michelle Obame” autorke Drage Dashe Gajić održana je sinoć u Banskom dvoru u Banjaluci.

Ova knjiga je nastala kao plod desetogodišnjeg skupljanja podataka i traganja za podacima o ženama koje su bile Prve dame Sjedinjenih Američkih Država. Banjalučanka Draga Dasha Gajić prvi put se zainteresovala za ovu tematiku 2006. godine, kada je prilikom boravka u SAD-u posjetila muzej Smithsonian.

“U muzeju sam posjetila izložbu koja je bila posvećena prvim damama, njihovoj odjeći, nakitu, i one su tu bile prezentovane kao ikone stila. Otišla sam u suvenirnicu i tražila neku knjigu o njima i tu me dočekalo negativno iznenađenje.  Imali su brojne knjige o predsjednicima, ali o prvim damama nije bilo konkretne knjige. Od tada sam promišljala o tome, ali naravno, tada nisam znala da ću da napišem knjigu, ali to je bio neki početak“, kazala nam je Dasha.

Knjiga je strukturisana tako da sadrži podatke koji se odnose na djetinjstvo, obrazovanje, život prije braka i brak, a fokus je stavljen na period koji su ove žene provele u Bijeloj kući, odnosno njihove aktivnosti, programe, inicijative koje su sprovodile, odlazak iz Bijele kuće, zatim period života poslije Bijele kuće.

Dasha, koja se inače bavi ženskom istorijom i naslijeđem, napominje da su sve prve dame, baš kao što naslov kaže, od Marthe Washington do Mischelle Obame, posebne na svoj način i puno više od lijepo obučenih žena.

“Recimo, jedna od najpoznatijih, Jackie Kennedy je širom svijeta poznata kao ikona stila, ali ona je bila izuzetno obrazovana, radila je na očuvanju amričkog kulturnog naslijeđa, bila je novinarka, kasnije jako uspješna kao izdavač” kazala je Gajić.

Ona je dodala da najveću zahvalnost za izdavanje ove knjige duguje američkoj ambasadi u sklopu čijeg programa je i boravila 2006. godine u SAD-u, i koja je finasirala i podržala izdavanje ove knjige.  Promociji je prisustvovao i direktor Kancelarije američke ambasade u Banjaluci, Edward Gallagher koji je takođe naglasio značaj ove knjige kao podsjetnika na važan uticaj prvih dama na politički, ekonomski i kulturni život SAD-a.

Promocije knjige planirane su i u Prijedoru i Gradišci. Važno je istaći da će knjige biti donirane gimanazijama u RS, tako da će autorka organizovati druženja sa učenicima jer joj je cilj da mladi ljudi upoznaju drugačiju kulturu SAD-a i saznaju nešto o ženama koje su ostavile trag, prvenstveno u ženskoj istroriji, zatim američkoj, pa i svjetskoj.

Inače, Dasha Gajić je politikologinja, a njena prva publikacija je „Život i stvaralaštvo žena Banje Luke“, a javnost je možda i najviše upoznala kroz njen fotografski rad i blog „Street Style Banjaluka by Dasha Gajić“, koji je takođe pretočila u publikaciju.

okarin_photography-1-12

 

 

 

 

Foto: Katarina Vrhovac