Počinje Sedmica evropskog filma

Projekcijom češkog filma “Idemo na more” u Prijedoru će danas početi Sedmica evropskog filma i trajaće do 16. novembra, najavila je direktor kina “Kozara” Safira Karahodžić.

“Prethodnih sedam puta Sedmica evropskog filma u BiH održavala se samo u Sarajevu, a ove godine organizatori su donijeli odluku da manifestacija putuje i u druge gradove odnosno u Prijedor i u Zenicu s ciljem da promoviše evropsku kulturu i njene vrijednosti približi što široj publici”, rekla je Karahodžićeva.

Organizator je EUNIK, evropska mreža institucija kulture, čiji ogranak u BiH ima 15 zemalja članica, od kojih osam učestvuje u programu ovogodišnje Sedmice evropskog filma.

Svečano otvaranje, kojem će prisustvovati predstavnik češke Ambasade u BiH, najavljeno je za 20.00 časova u kinu “Kozara”, nakon čega će uslijediti projekcija filma.

Ostali filmovi biće prikazivani od 10. do 16. novembra, od 18.00 časova, a ulaz je besplatan.

Riječ je o filmovima “Anđeo Budimpešte” iz Španije, “Mračna dolina” iz Austrije, “Vikend” iz Mađarske, “Četiri kralja” iz Njemačke, “Dva loto listića” iz Rumunije, “Džek Strong” iz Poljske i “To su bila vremena” iz Holandije.

 

Izvor: Agencije